ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

XI Mеждународен фестивал „Достойно есть” отбеляза 125 години от рождението на Петър Динев

21 юни 2014 06:23, Софийска митрополия
Сборен хорна фестивала "Достойно есть"

За втора поредна година в рамките на фестивалните дни на Международния фестивал за църковна музика „Св. Богородица – Достойно есть”, провел се тази година за единадесети път в град Поморие, бе сформирана сборна хорова формация, в която взеха участие повече от 100 човека - представителите на всички участвали във фестивалната програма певчески хорове.

През 2014 г. се навършват 125 години от рождението на именития български църковен композитор, музиковед, преподавател, диригент и певец Петър Динев. В негова чест във втория фестивален ден на открита репетиция в залата на Народно читалище „Просвета-1888” диригентите и певците разучиха негови произведения - "Евхаристиен канон" и „Достойно есть”, и ги изпълниха като заключителен концерт на утвърдилия се като единствен по рода си църковно-музикален форум на Балканите.

Откритата репетиция започна с представяне на проф. Петър Льонтев - председател на Съюза на българските композитори, специален гост на тазгодишното издание и ученик на известния български музикоучител Петър Динев. Той сподели спомени от личния си контакт с него и впечатленията от личността на видния църковен преподавател.

Лични впечатления сподели и доц. Димитър Димитров, дългогодишен преподавател по църковна музика в Богословския факултет на СУ и диригент на смесения хор при патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", който е присъствал на церемонията по награждаването на Петър Динев по случай 90-годишнината му с църковен орден от Светия Синод на БПЦ, а година по-късно - и на опелото на известния композитор.

Интересно експозе "Църковно-певческото творчество на Петър Динев" за делото на именития църковен творец представи протойерей Кирил Попов, в което изтъкна заслугите и творенията му, обогатили българската богослужебна практика. Трудове и музикални сборници на Петър Динев и до днес са настолна книга за певците и диригентите, които се занимават с църковна музика в България.

След като се запознаха с личността на Петър Динев, сборният хор на фестивала разучи произведенията, старателно подготвени от фестивалния секретариат. Хорът бе дирижиран последователно от доц. Димитър Димитров - почетен председател на фестивала, протойерей Кирил Попов - председател на селекционната комисия, и Траянополски еп. Киприян - ръководител на Представителния хор на Врачанска св. митрополия.

„Забележителна професионална вокална комбинация” - така може да се определи сборният хор на фестивала „Достойно есть”. С перфекционизъм талантливите певци изпълняваха Диневите произведения, които чуваха за първи път и с помощта на опитните диригенти многобройните певци от различни църковни и светски хорове, обединени от любовта си към църковната музика, се превърнаха с лекота в изряден, забележителен църковен хор.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »