ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Известни столични певци положиха началото на добра традиция

21 юни 2014 10:12, Софийска митрополия
Църковните певци

На 11 юни Църквата чества празника на Богородичната икона „Достойно есть”. През десети век пред този свят образ на Божията Майка за първи път е било изпято песнопение, включено впоследствие в чина на Божествената света литургия, което и до днес ежедневно се изпълнява в целия православен свят. Молитвеното песнопение в чест на Божията майка, открито на Църквата от св. архангел Гавриил, дало името на нейната чудотворна икона „Достойно есть”.

Копие на известната чудотворна атонска икона „Достойно есть“ се намира в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. То бе изработено през 2012 г. и дарено на Българската православна църква от Свещения Кинотис (ръководството) на Света Гора Атон по повод 130 години от първата копка и 100 години от построяването на храм-паметника „Св. Александър Невски”.

В празничния ден тази година в патриаршеската катедрала се събраха преподавателите по църковно пение: г-н Любомир Игнатов, преподавател в Софийската и Пловдивската духовна семинария, г-н Симеон Генов и г-н Андрей Касабов от Богословския факултет на Софийския университет, г-н Йордан Банов от Музикалната академия в София и г-н Тодор Костов от Софийската семинария, с желание песенно да почетат в този ден иконата „Достойно есть”.

Събрани под купола на патриаршеския храм, застанали пред чудотворния образ на Пречистата Дева Богородица, те изпълниха „Достойно есть” – древное на 2 гл.

Пеейки вдъхновено песнопението: „Достойно есть яко воистину блажити Тя, Богородицу...”, известните столични певци си пожелават през следващата година в този ден отново до се съберат в храма и това да се превърне в ежегодна традиция, където да се събират все повече църковните певци. Полагайки началото й, те се надяват да се срещат в празничния ден и обсъждат наболелите проблеми на псалтикийното изкуство у нас.

Текст: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Църковните певци
« предишна новинаследваща новина »