ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи панихида за eкзарх Йосиф І- ОБНОВЕНО

22 юни 2014 15:00, Софийска митрополия
Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи панихида за eкзарх Йосиф І

Тази година се навършват 99 години от блажената кончина на приснопаметния Български екзарх Йосиф, който в продължение на 38 години (1878-1915) възглавява разделения диоцез на Българската православна църква, заставайки като ревностен духовен водач и посредник между държавната власт и християнското население.

Всяка година в негова памет се отслужва заупокойна служба край гроба му, който се намира в откритата южна галерия на митрополитската катедрала „Св. Неделя”, в непосредствена близост до светия олтар. Тази година по решение на Светия Синод на БПЦ възпоменанието бе извършено в неделния ден на 22 юни - Неделята на Всички български светии, след отслужването на заупокойна архиерейска св. Литургия, възглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит лично възглави заупокойното последование в памет на блаженопочиналия предстоятел на БПЦ. Заедно с него край гроба на приснопаметния първойерарх застанаха високопреосвещените митрополити Видински Дометиан, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан и преосвещеният Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов и духовенството при храма.

Свещенство и миряни събрани под колонадите на храма се помолиха за достойния български архипастир, който неуморно се е борил да поддържа българския дух на политически разпокъсания екзархийски диоцез и да брани църковно-националните интереси и права на българите от Македония, Беломорска и Одринска Тракия, останали под чужда власт.

В края на последованието Негово Светейшество изрази своята почит към блаженопочиналия екзарх със слово, в което каза: "Отбелязваме с почит и признателност неговата светла памет. Той беше истински пастир… Пастир, който полага душата си за овците! Неговото паство имаше истински баща, духовен отец и попечител, което се отразяваше по всички български земи.

Нека бъдем честити, че Господ ни дарява такива йерарси, които отдават душата си за своето паство, за тези, които са им поверени от Бога!

Тук, на това място, всякога ще бъдат нозете на признателните потомци и ние, които търсим примера за добрия пастир, наред със словата Господни, ще помним и заветите на приснопаметния Български екзарх Йосиф І.

Присъединихме днес нашата заупокойна молитва и за загиналите наши съграждани от Варна при тежкото наводнение преди дни. Нека споменем в нашите молитви загиналите и да направим всичко възможно да подпомогнем страдащите от това голямо бедствие. Бог да ги прости и да дава утеха на близките, които страдат за своите скъпи сродници и съотечественици!

Вечна и блажена памет на почитаемия възлюбен в Христа наш приснопаметен първосветител Екзарх Български Йосиф! Вечна памет и светъл път към селенията на праведните и на загиналите наши сънародници! Бог да ги прости!"

 

СПРАВКА:

Лазар (Лальо) Йовчев е роден на 5 май 1840 г. в будното подбалканско градче Калофер. Любознателен и трудолюбив ученик, а след това и помощник на даскал Ботьо Петков в Калофер. С помощта на живеещи в Цариград калоферци се учи във Великата народна школа на Фенер в Цариград, след това във Френския колеж. Пак с подкрепата на Калоферската община, вече 24-годишен постъпва през 1864 г. в литературния факултет на Сорбоната в Париж, а три години по-късно се прехвърля в юридическия факултет, който завършва с научните степени „бакалавър” и „лисансие”.

Прекарал шест години във френската столица, Лазар Йовчев се завръща в Цариград и отначало работи в Централния търговски съд. Занимава се с публицистика и преводаческа дейност. Поканен е за секретар на Смесения екзархийски съвет. Без да има духовно образование, новопостриганият монах Йосиф за по-малко от три месеца в края на 1872 г. е вече протосингел на Екзархията с архимандритско достойнство.

През следващите 3-4 години архимандрит Йосиф участва в организирането на Църквата, пътува из българските земи, среща се с представители на Великите сили, не само благодарение на перфектния си френски език, но и на способността си да води преговори и да убеждава. В началото на 1876 г. Йосиф е ръкоположен за Ловчански митрополит, след като преди това е управлявал една година Видинската епархия. Светското образование, юридическата подготовка, широката европейска култура и демонстрираните качества на разумно и дипломатическо поведение правят кандидатурата му общоприемлива за български екзарх сред влиятелните кръгове в Цариград при избухването на Руско-турската война през 1877 година. На 24 април 1877 г. младият Ловчански митрополит Йосиф е избран и провъзгласен за екзарх от импровизирания „Избирателен събор” в Екзархийския дом в Ортакьой.

Екзарх Йосиф I определя своята мисия като дълг да обедини цялото българско население. Идеалът на българския духовен водач и неговата „велика длъжност” да бъде духовен стълб на българщината и „да обедини всички български епархии в обятията на Екзархията” са реализирани в значителни мащаби. До Балканската война (1912 г.) в екзархийския диоцез сa включени седем епархии, възглавявани от митрополити, и още осем епархии в Македония и една в Одринско, управлявани от екзархийски наместници.

Заставайки начело на Българската църква, екзарх Йосиф е принуден като духовен водач на българите да бъде посредник между държавната власт и християнското население в рамките на политическите и национални съперничества в многонационалната империя. На 37-годишния екзарх тогава е съдено да води България, възкръснала за свободен живот. В условията на действащия Берлински договор той е повече дипломат и политик, отколкото православен архиерей. Неуморно се бори да поддържа българския дух на политически разпокъсания екзархийски диоцез, да брани църковно-националните интереси и права на българите от Македония, Беломорска и Одринска Тракия, останали под чужда власт.

Открива българска духовна семинария в Цариград, грижи се за изграждането на църкви, обучението на свещеници, откриването на училища, набавянето на учебни пособия, учители, изпращането на даровити младежи на учение в чужбина. Благодарение на неговата неуморна дейност през учебната 1912-1913 година в Екзархията има вече 1373 училища, 13 гимназии, 87 прогимназии със 78 854 ученици и 2 266 учители. През 1902 г. екзарх Йосиф е избран за почетен член на Българското книжовно дружество, преименувано през 1911 г. в Българска академия на науките.

Екзархът преживя ужасите на Балканската война и много тежко изживява решенията на Букурещкия мирен договор след Междусъюзническата война. Екзархийското дело, градено с толкова труд и любов, е смазано и опустошено. На 27 ноември 1913 г. екзарх Йосиф I, заедно с всички прокудени български владици от Македония и Одринско, е принуден да напусне Цариград и да се прибере в София, съкрушен душевно и физически. Въпреки влошеното си здравословно състояние и напредналата възраст, той остава до сетния си час начело на Българската църква. Цели 38 години екзархът e църковно-народен водач и вдъхновител на училищно-просветното дело.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи панихида за eкзарх Йосиф ІНегово Светейшество патриарх Неофит отслужи панихида за eкзарх Йосиф ІНегово Светейшество патриарх Неофит отслужи панихида за eкзарх Йосиф ІПанихида за eкзарх Йосиф ІПанихида за eкзарх Йосиф ІНегово Светейшество патриарх Неофит отслужи панихида за eкзарх Йосиф ІНегово Светейшество патриарх Неофит отслужи панихида за eкзарх Йосиф ІПанихида за eкзарх Йосиф ІНегово Светейшество патриарх Неофит отслужи панихида за eкзарх Йосиф ІПанихида за eкзарх Йосиф ІНегово Светейшество патриарх Неофит отслужи панихида за eкзарх Йосиф ІНегово Светейшество патриарх Неофит отслужи панихида за eкзарх Йосиф ІНегово Светейшество патриарх Неофит отслужи панихида за eкзарх Йосиф ІВарненският и Великопреславски митрополит Йоан Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи панихида за eкзарх Йосиф ІНегово Светейшество патриарх Неофит отслужи панихида за eкзарх Йосиф ІНегово Светейшество патриарх Неофит отслужи панихида за eкзарх Йосиф ІПанихида за eкзарх Йосиф ІПанихида за eкзарх Йосиф ІПанихида за eкзарх Йосиф ІНегово Светейшество патриарх Неофит отслужи панихида за eкзарх Йосиф ІПанихида за eкзарх Йосиф ІНегово Светейшество патриарх Неофит и духовенствоНегово Светейшество патриарх Неофит и духовенство Негово Светейшество патриарх Неофит и духовенство Негово Светейшество патриарх НеофитНегово Светейшество патриарх Неофит
« предишна новинаследваща новина »