ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ПАМЕТНА КНИГА” НА СВ. ВИКЕНТИЙ ЛЕРИНСКИ (V в.)

26 юни 2014 13:03, Софийска митрополия
Корица на книгата на св. Викентий

На 26 юни 2014 г. от 18 ч. в салона на Софийската света митрополия, на ул. „Цар Калоян” №7, ще се състои представянето на „Паметна книга” на св. Викентий Лерински. Книгата е преведена от латинския оригинал от Петя Стоянова, а изданието е дело на столичния храм „Св. Димитрий Мироточиви, Солунски чудотворец”.

*

Св. Викентий е роден в Галия и е брат на св. Луп, епископ Труаски, който пък бил спътник на св. Герман Оксерски в мисията им срещу Пелагиевата ерес по Британските острови.

Известен е предимно със своята „Паметна книга”, която написал, за да бъде помагало в разпознаване истинните учения на Църквата от еретическите лъжеучения. Пълното заглавие на книгата е „Паметна книга за древността и всеобщността на Съборната вяра против безбожните нововъведения на всички еретици (Commonitorium Tractatus pro Catholicae Fidei Antiquitate et Universitate Adversus Profanas Omnium Haereticorum Novitates)”.

Най-известните му думи, цитирани от всички богослови, които пишат за правилното тълкуване на Писанието и разпознаването на истинското учение на Църквата, са, че трябва да полагаме „всички усилия да се държим към онова, в което навсякъде, в което винаги и в което от всички се е вярвало”. В книгата освен изреждането и разясненията му по лъжеученията на древните еретици, той също се обявява в подкрепа на Третия вселенски събор и против осъденото на него лъжеучение на Несторий.

"Паметната книга” най-вероятно не е била писана на самия остров Лерин, тъй като той е описан като почти необитаем по това време, но след като прекарва последните години от живота си там, св. Викентий почива в мир на острова (около 445 г. сл. Р. Хр.) и затова носи и прозвището Лерински. Паметта му се празнува на 24 май.

 

 

« предишна новинаследваща новина »