ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОБРЪЩЕНИЕ на Неврокопския митрополит Серафим по повод Международния ден за борба с наркоманиите - 26 юни

26 юни 2014 22:12, Българска Патриаршия
Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим

Най-ценното, с което Бог е надарил човека, е свободата на волята, която му дава възможност свободно и самостоятелно да избере своя житейски път. Господ Иисус Христос, Който е „пътят и истината и животът” (Йоан. 14:6), като знае колко слаба и немощна е човешката природа, всячески се стреми да ни окуражи, напъти и помогне в този наш избор. Той ни призовава да познаем истината, защото: „истината ще ви направи свободни” (Йоан. 8:32). Предупреждава ни, че „всеки, който прави грях, роб е на греха” (Йоан. 8:34). Няма грях, който да не води до някаква степен на зависимост. Няма грях, който да не ни заробва. Няма грях, който да не ни отдалечава от Бога и нашите ближни. Ако съзнателно и доброволно се поддаваме на греха, то ние съзнателно и доброволно се отказваме от свободата, с която Бог ни е надарил.

Употребата на наркотични вещества поражда зависимост, която е истинско и реално духовно и телесно робство, от което страдат не само самите зависими, но и техните най-близки роднини и приятели. Тя е не само физически, но и духовен проблем, защото е тежък грях. Но грехът не е само на тези, които по някакви причини са се поддали и са станали зависими. По-голямата вина и отговорност е на онези, които работят за разпространението на тези наркотични вещества, с което допринасят за унищожаването на най-ценния и прекрасен Божи дар – живота!

Нека бъдем хора с будна гражданска съвест и да работим, според силите и възможностите си, за да ограничим разпространението на тези унищожаващи човека вещества. Да съдействаме със загриженост и любов на тези, които се борят да се освободят от погубващата ги зависимост, защото слаба е човешката воля и немощни са човешките сили. Но нашата надежда са думите на Христовия апостол: „Всичко мога чрез Иисуса Христа, Който ме укрепява” (Фил. 4:13). Да ги подкрепим и им дадем възможност за нов живот. Човек в своята борба никога не е сам. Христос – нашият Господ и Спасител, е редом с нас. Той ни окуражава. Той ни подкрепя. Той ни спасява!

Призоваваме в молитва Божията всемогъща десница да закриля и пази всички и най-вече младежите и децата на България, които са най-податливи на нападенията на врага на човешкото спасение.

ОСНВ - Благоевград

 

 

« предишна новинаследваща новина »