ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Монашеско пострижение в Дивотинския манастир

26 юни 2014 22:15, Софийска митрополия
Новопостриганият брат Мелетий и архимандрит Пахомий

В навечерието на празника Рождение на св. Йоан Предтеча Дивотинската св. обител се сподоби с още един брат, възревнувал за равноангелско житие.

По време на празничната вечерня Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, извърши чина на пострижението в малка схима над послушника Радослав, който прие духовното име Мелетий.

Своите монашески обети послушникът даде пред манастирското братство и монахини от Врачешкия манастир" Св. Четиридесет мъченици".

Под мантия той бе воден от йеромонах Пахомий, игумен на обителта, който като духовен старец поема грижата да го напътства и води по тесния път към Царството Божие.

След края на вечерното богослужение еп. Григорий приветства новия монах и му отправи напътствени слова за предстоящия монашески подвиг.

Присъстващите поздравиха новопостригания, който със запалена свещ в ръка стоеше и отговаряше със скромност и радост на въпроса на всеки:

- Как ти е името, брате?

- Мелетий монах.

И според чина на пострижението го изпратиха до килията му с лития, по време на която се изпълнява песнопението "Достойно есть".

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Дивотинска св. обител

 

 

Снимки

Браницки епископ Григорий и архимандрит ПахомийМонашеско пострижениеМонашеско пострижениеМонашеско пострижениеНовопостриганият брат Мелетий и архимандрит ПахомийЛития до килията на новпостригания брат Мелетий
« предишна новинаследваща новина »