ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Браницкият еп. Григорий отслужи вечерня в Лозенския манастир "Св. апостоли Петър и Павел"

28 юни 2014 22:37, Софийска митрополия
Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"

На 28 юни, в навечерието на Петровден, в Девическия манастир „Св. апостоли Петър и Павел” - с. Долни Лозен, бе отслужена архиерейска вечерня с петохлебие. Да почетат светите първовърховни апостоли Петър и Павел и заедно да влязат в радостта на празника, в светата обител се събраха десетки християни от София и близките села. В чест на празника съборният манастирски храм бе прекрасно и богато украсен със свежи цветя.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит вечерното богослужение бе предстоявано от Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него участваха предстоятели на столични храмове, сред които и енорийските свещеници от близките до светата обител селища.

На певницата се събраха множество певци от различни софийски храмове. Разделени на двата клироса, те тържествено и с голяма вещина изпълняваха песнопенията във възхвала на светите апостоли. Духовенство и миряни подканени от молитвеното изпълнение отправиха топла молитва към светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

В края на вечернята еп. Григорий произнесе пастирско слово, в което припомни за призоваването на първовърховните апостоли Петър и Павел, тяхното свидетелство и служение на Бога.

От името на Софийския митрополит Неофит еп. Григорий поздрави игумения Марина и сестра Варвара и ги приветства с манастирския празник, като сравни светата обител с духовен фар, който подпомага и води християните по пътя на духовното усъвършенстване. Той благодари на всички поклонници, които помагат в светата обител, като им благопожела здраве и преуспяване във всяко добро начинание.

След празничната вечерня, в края на която еп. Григорий раздаде от петохлебието, сестринството покани всички присъстващи в манастирската трапезария.

Много и разнообразни са придобивките, с които тази година светата обител посреща манастирския празник. Дворът е подновен с нови цветя и детайли, които внасят колорит в обстановката, на чешмата е цветно и красиво изрисуван гербът на манастира, а е направен и църковен магазин, в който наред с духовна литература и икони се предлагат различни видове свещи-декоративни, венчални и кръщелни. Монахините, които са се специализирали в изработването на свещи с готовност приемат специални поръчки и с много вдъхновение и естетически вкус ги изработват, за да зарадват поръчителите.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"На певницатаПразнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"На певницатаНа певницатаПразнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Браницки епископ ГригорийПразнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Браницки епископ ГригорийПразнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Дарители на манастираПразнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"В манастирския дворВ манастирския дворПразник в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел" Празник в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел" Празник в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел" В манастирския дворВ манастирския дворВ манастирския дворВ манастирския двор В магазина на манастираПроизведена в манастира свещПроизведена в манастира свещПроизведена в манастира свещПроизведена в манастира свещПроизведени в манастира свещиПроизведени в манастира свещи
« предишна новинаследваща новина »