ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Катедралният храм в Силистра отбеляза своята 153-годишнина

29 юни 2014 16:40, Доростолска митрополия
Храмов празник в гр.Силистра

Днес, когато свeтата ни Църква чества паметта на св. първовърховни апостоли, катедралният храм на Силистра „Св. апостоли Петър и Павел“ отбелязва своя храмов празник.

В празничната света Литургия взеха участие Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий, както и духовници от съседна Румъния. Събитието уважиха и представители на местната и държавната власт.

Начеването на светата Литургия бе дадено от протосингела и председател на катедралния храм ст. ик. Добри Чаков.

При тържествено биене на камбаните рано сутринта архиереят бе посрещнат пред катедралния храм, където го очакваше храмовото духовенство. След като облякоха богослужебните си одежди, свещенослужителите се насочиха към храма. При пеене на „Владику и священноначалнику…“ архиереят влезе в храма и взе време.

Храмът беше препълнен с богомолен народ от близо и далече, дошли да се помолят на светите първовърховни апостоли и да се насладят на това всеправославно тържество на духа.

След отпуста приветствие отправи митрополит Амвросий. В първата част на проповедта си той припомни живота и значението на делото на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. След това изтъкна, че този храм, празнуващ своята 153-годишнина, както много други храмове е строен в периода на турското робство с големи усилия и трудности. Въпреки всичко, каза той, по онова време „българският народ винаги е имал пиетет към две неща – просветата и родната Православна църква“. Митрополитът изтъкна, че днес в този храм присъства шесто поколение от онези, които са го съградили.

След това всички излязоха пред храма, където беше извършен водосвет. Беше направена лития около храма. След като стигнаха до гроба на приснопаметния митрополит Иларион, духовенството изпя „Вечная памят“ и положиха цветя.

За гостите беше даден официален обяд, в края на който Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий отново благодари на всички, участвали в това духовно тържество.

Текст и снимки: йером. Емилиан

 

 

Снимки

Храмов празник в гр.СилистраХрамов празник в гр.СилистраХрамов празник в гр.СилистраХрамов празник в гр.СилистраХрамов празник в гр.СилистраХрамов празник в гр.СилистраХрамов празник в гр.СилистраХрамов празник в гр.СилистраХрамов празник в гр.СилистраХрамов празник в гр.СилистраХрамов празник в гр.СилистраХрамов празник в гр.СилистраХрамов празник в гр.СилистраХрамов празник в гр.СилистраХрамов празник в гр.СилистраХрамов празник в гр.СилистраХрамов празник в гр.СилистраХрамов празник в гр.СилистраХрамов празник в гр.Силистра
« предишна новинаследваща новина »