ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Дометиан извърши обновление на храма в гр. Кула

29 юни 2014 20:57, Видинска митрополия
Митрополит Дометиан извърши обновление на храма в гр. Кула

На 29 юни, когато Православната църква прославя паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан отслужи тържествена света Литургия в енорийския храм в гр. Кула, носещ името на празнуваните апостоли.

Освен отбелязването на храмовия празник на храма в Кула, който на Петровден навърши и 150 години от своето основаване, Видинският митрополит Дометиан извърши и чина на обновлението му, тъй като повече от две години той бе в ремонт и бе затворен за посещение и богослужение.

Храмът бе основно ремонтиран по проект на Министерството на земеделието и храните, чрез Мярка 322 - „Обновяване и развитие на населените места“.

С митрополит Дометиан съслужиха духовници от Видин и Кула, а клиросното пение изпълни архимандрит Антим, игумен на Раковишкия манастир.

На тържествената света Литургия присъства и д-р Владимир Владимиров, кмет на община Кула, заместник-кметове, представители на общинската власт, представители на местните културни и просветни институции, обществени дейци, както и богомолен благочестив народ от града.

Проповед върху делото и служението на светите първовърховни апостоли Петър и Павел произнесе архимандрит Поликарп, а след светата Литургия Видинският митрополит Дометиан благослови присъстващите, благодари на всички онези, които са взели участие в ремонта и обновлението на храма, както и насърчавайки всички във вярата, ги призова да посещават Божия храм и да се ползват от молитвата, вярата, надеждата и любовта Христови.

Митрополит Дометиан изказа и искрена благодарност на Негово Високопреподобие архимандрит Антим, игумен на Раковишката света обител, и на Негово Високопреподобие архимандрит Неофит, доскорошен ефимерий на храма и настоящ игумен на Чипровския манастир, за грижите, които неуморно полагаха за ремонта на храма, както и за обгрижването на вярващите при Кулската енория.

Митрополит Дометиан подари на храма дарохранителница, която да бъде спомен от обновлението, както и да украсява храма и светия Олтар, пазейки в себе си безкръвната жертва – запасните Тяло и Кръв Христови.

Поздрав и благодарност към всички и най-вече към Видинския митрополит произнесе г-н д-р Владимир Владимиров, кмет на Кула, който не скри радостта си от това, че храмът отново е отворен и ще бъде духовна утеха и радост на всички, които имат нужда от него, за да бъдат по–близо до Бога и вярата.

На вярващите християни митрополит Дометиан раздаде по една иконичка за благословение, а на излизане от храма всеки присъстващ получи пакет с храна за здраве и благословение.

От името на Общината бе даден за официалните гости празничен обяд.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: архимандрит Поликарп

 

 

« предишна новинаследваща новина »