ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Софийската духовна семинария извършиха Пренасяне мощите на св. Йоан Рилски

01 юли 2014 22:40, СДС
Пренасяне на св. частица

В деня 1 юли, когато Българската църква чества Възвръщане честните мощи на преподобния Йоан Рилски и почита св. безсребреници Козма и Дамян, в Софийската духовна семинария се извърши тържествено пренасяне частицата от мощите на Рилския чудотворец, която се покои в храма от 1993 г.

Храмът на Софийската духовна семинария е една от малкото църкви, където се съхранява частица от мощите на великия Рилски пустинножител. Тя е поставена в дървена мощехранителница, на която светецът е изографисан в цял ръст, има и житийна сцена, пресъздаваща пренасянето на неговите свети мощи в Средец (дн. София).

Богослужбата бе огласена с източноцърковни песнопения, изпълнени от преподавателите по църковна музика в духовната ни школа, които с голяма изкустност изпълниха дълбокосъдържателните славословия в чест на всебългарския небесен покровител свети Йоан Рилски Чудотворец.

В края на утринното богослужение с тържествен ход и песнопения светата частица бе пренесена от малка ниша в югозападната част част на храма и поставена върху проскинитарий в средата на църквата, в близост до архиерейския трон.

С благоговение духовниците и богомолният народ се поклониха на св. частица и започна празничната литургия. Тя бе отслужена от ефимериите при храма - свещениците Божидар Маринов и Константин Цанков.

В този ден, в който семинарският храм отбелязва един от трите си храмови празници, десетки християни, семинарски преподаватели и възпитатели взеха молитвено участие в богослужбата. По време на свещеническото причащение с проповед към почитащите този ден се обърна завършилият тази година двугодишния паралелен курс Деян Иванов. Многобройни причастници пристъпиха към св. Тайни.

Покланяйки се на великия Рилски пустинножител - несекващ извор на изцеления и дивни чудеса, църковното изпълнение, приело семинарския храм за свое обичано духовно място, целуваха частицата от нетленните и чудотворни мощи на св. Йоан и молеха за неговото молитвено застъпничество пред Господа.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празник в Софийската духовна семинарияЧастицата от мощите на св. Йоан РилскиНа певницата Празник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПренасяне на св. частицаПразник в Софийската духовна семинарияПренасяне на св. частицаПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияИкона с пренасяне мощите на св. Йоан РилскиПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияКъм храма
« предишна новинаследваща новина »