ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско служение в с. Венелин

09 ноември 2009 21:16, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храм „Св. Архангел Михаил”

На 7 ноември 2009 година (Архангелова задушница) Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил отслужи празнична Св. Литургия по случай 140 годишнината на храм „Св. Архангел Михаил” в село Венелин.

В съслужение в светата служба бяха иконом Стефан Ханджийски – духовен надзорник на Варненска и Великопреславска св. митрополия и протойерей Димитър Димитров – председател на църковното настоятелство, дякон Михаил Манев – гр. Варна.

На тържествената служба присъства и кмета на община Долни Чифлик г-н Борислав Натов и кмета на с. Венелин г-н Иван Иванов, както много миряни - жители на селото.

След службата беше отслужена и панихида в памет на починалите. Отслужен водосвет и осветен курбан за здраве на жителите на селото, след който гостите бяха поздравени с кратка фолклорна програма.

 

Първите известия за село Венелин ( някогашното село Сарадър в превод „жълто просо), Провадийска околия са от XVI век. След 1830 год. там са се заселили няколко семейства от селата Еркеч и Голица, като по-късно дошли преселници от Габровско и Дряновско. Към 1876 год. селото е наброявало 70-75 къщи, от които 35-40 населени с български семейства и също толкова с турски. Българското население решава да се съберат средства за построяването на православен храм, водени от идеята да съхранят своя бит, култура и вяра.

През 1869 год. храмът вече е построен и е наречен с името на Св. Архангел Михаил. Най много средства са дарени от дядо Хубен Димитров, който по сведения на първите заселници имал дюкян в Сарадър. Половината от наемите давал на храма. В знак на благодарност към неговото благочестиво дело, признателните жители на с. Венелин положили тленните му останки до олтара на храма. При отварянето обаче на нова улица минаваща до храма, останките му били пренесени в църковния двор.

След като си извоювали правото пред турските власти, да построят храм, където първоначално се водели тихомълком учебни занимания за желаещите българчета, местни майстори построили след време и стая с учебна цел. Историческите справки говорят, че непосредствено след откриването на училището към църквата, там учителствал даскал Димитър. През 1783 год. учител е Никола Иванов, а след 1874 год. – Стефан Тенев от село Шипка, Казанлъшко.

В храма са запазени и до днес „Цветослов” с приписка: „Лето мая 23-ий 1875 година, даскал-учител от село Шипка – Стефан Тенев”

Всичко това говори като неопровержимо доказателство за съществуването на православния храм и училището в доосвобожденската епоха.

 

Проповедта на митрополит Кирил можете да видите на:

Текст и снимки Борислав Стоев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил Архиерейска света ЛитургияАрхиерейска света ЛитургияАрхиерейска света ЛитургияАрхиерейска света ЛитургияАрхиерейска света ЛитургияЗаупокойна молитва Освещаване на водатаХрамовата иконаГробът на дядо ХубенПоздравления за празника

Аудио

Венелин

« предишна новинаследваща новина »