ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На 8 ноември храм "Свети Архангел Михаил”, гр. Варна, празнува своя празник

09 ноември 2009 22:30, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмовата икона

Храмът се помещава в сградата на първото българско училище в град Варна. Въпреки че е има такова, в никой храм не се служи на славянски език. По настойчивото искане на тогавашния вицеконсул на града Александър Рачински, гръцкият митрополит Порфирий, дава съгласие службите в храм "Св. великомъченик Георги" да бъдат на славянски език. През 1860 г. тази привилегия е отнета, тъй като на 3 април същата година епископ Иларион Макариополски провъзгласява в Цариград отделянето на Българската църква от Цариградската патриаршия.

 

След забраната за славянска реч в храм "Св. великомъченик Георги" се създава училищна община, чиято задача е построяването на българско училище и черква. Училището отваря врати на 25 юли 1862 г. Остава да се открие и православния храм. Първоначалната идея е черквата да носи името на светите братя Кирил и Методий. Още през 1865 г. е взето решение долният етаж на построеното вече училище да бъде приспособен за църковен храм. Принадлежности, необходими за богослужението, са взети от черквата в село Николаевка, през нощта срещу 14 февруари от иконом Константин Дъновски, който служи там. През деня на Сирни заговезни е отслужена и първата литургия в новия храм, носещ името на "Св. Архангел Михаил" от свещ. Константин Дъновски, който е първият български свещеник. Според историческите данни на службата се стекли много хора не само от града, но и от близките села.

Художниците Никола Василев и Александър поп Георгиев рисуват иконите на иконостаса. Те са отлично запазени и до днес – на Иисус Христос, св. Богородица, св. Арх. Михаил, св. Петър, св. Йоан Кръстител, св. Николай и св. Спиридон. Особен интерес предизвиква иконата на Александър поп Георгиев - св. Седмочисленици от 1866 г. На нея са изобразени светите братя Кирил и Методий и техните последователи и ученици св. Климент Охридски, св. Наум, св. Сава, св. Горазд и св. Ангеларий.

През 1915 г. при честване на петдесетгодишнината на храма, църковното настоятелство издава малък исторически очерк, който завършва с думите: "Хвала и чест на първите виновници за откриване на българската църква в гр.Варна! Хвала и чест на тружениците на духовно националното пробуждане на българщината тук!" През 1870 година, благодарение на инициативата на Янко Славчев, Константин Тюлев и Димитър Станчев, се открива читалище "Възрождение".

На 27 юли 1878 г. отново тук, в двора, българското население посреща руската освободителна армия с хляб и сол. И днес този паметен ден се отбелязва особено тържествено от цялата варненска общественост и от гостите на града.

В храм "Свети Архангел Михаил” на 21 ноември 1938 г. е отслужен чин на обновление от Варненския и Преславски митрополит Йосиф, в съслужение с Пловдивския митрополит Кирил, по-късно патриарх Български. По време на литургията Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф ръкополага в йеродяконски чин блаженопочившия Доростолски епископ Иларион, който е роднина на епископ Макариополски и Стоян Михайловски.

 

От 1959 сградата е превърната в Музей на Възраждането. От май 2002 комплексът е върнат на Църквата и е организиран като епархийски Духовно-просветен център, към който се развива сериозна дейност и е обособена книжарница за православна литература.

В двора на църквата се намира и паметника "Посрещане на братята освободители". Създаването на бронзовия войник с момиченцето е дело на Христо Песев.

Обликът на паметника представлява снажен руски войник, гледащ строго, и българско момиченце, поднасящо му цветя с усмивка и трепет. На 8 август 1978 г. той е открит с едноминутно мълчание от събралите се в двора хора.

 

 

Снимки Борислав Стоев
Информацията е взета от аналите на храма, http://mitropolia-varna.org/ и Морето.нет
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

ИконостасътЩе пея на моя Бог...На вечернятаНа вечернятаНа вечернятаНа вечернятаНа вечернятаНа вечернятаХрам „Св. Архангел Михаил”Паметника "Посрещане на братята освободители"

Аудио

Варан

« предишна новинаследваща новина »