ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архангеловден в гр. Смядово. Свещеник Атанас Михайлов награден с офикията „протойерей”

09 ноември 2009 22:39, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмовият комплекс

На 8 ноември 2009 година (Архангеловден) Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил отслужи Св. Литургия в храм „Св. Архангел Михаил” гр. Смядово. Църквата навършва и140 години от основаването си.

В съслужението на празничната служба участваха иконом Славчо Проданов - архиерейски наместник на Търговище, иконом Стефан Ханджийски – духовен надзорник на Варненска и Великопреславска св. Митрополия, свещ. Атанас Михайлов – председател на църковното настоятелство на храма и дякон Михаил Манев.

Светата служба беше още по-празнична, защото председателят на църковното настоятелство свещ. Атанас Михайлов бе награден с офикията „протойерей”. Отец Атанас е дългогодишен свещенослужител и е председател и на църковните настоятелства на храмовете в с. Кълново, с. Бял бряг, с. Янково, с. Черни връх, с. Риш – Шуменска духовна околия.

След Богослужбата бяха раздадени благодарствени грамоти на спомосъществувателите, помогнали за ремонта и облагородяването на храма. По традиция бе раздаден курбан за здравето и благоденствието на жителите на града.

Храмът „Св. Архангел Михаил” е построен през 1869 год. и запазен в целия му възрожденски стил благодарение на дарителите и жителите на гр. Смядово. В момента храмът разполага с трапезария за социално слаби и параклис, който е отворен по всяко време за жителите на общината и гостите на града, както и обновен „Възрожденски комплекс” в който се е намирало първото училище в града, а в наши дни и музейна сграда на храма.

Награждаване с офикия протойерей на вещ. Атанас Михайлов:

Раздаване на грамоти:

Снимки и текст: Борислав Стоев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Храмовият комплексХрам „Св. Архангел Михаил”Храм „Св. Архангел Михаил”Храмовият комплексХрамовият комплексХрамовият комплексХрамовият комплексНегово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил Архиерейска света ЛитургияАрхиерейска света ЛитургияАрхиерейска света ЛитургияАрхиерейска света ЛитургияАрхиерейска света ЛитургияАрхиерейска света ЛитургияАрхиерейска света ЛитургияАрхиерейска света ЛитургияГрамота

Аудио

Смядово

« предишна новинаследваща новина »