ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Св. Троицко-Сергиева лавра ще прозвучи български химн в чест на преп. Сергий Радонежски

03 юли 2014 19:48, д-р Десислава Панайотова
Св. Троицко-Сергиева лавра

Наближават честванията в Русия по случай 700-годишнината от рождението на духовния отец и покровител на руския народ - преподобни Сергий Радонежски.

По този повод от 23-30 юни т.г. настоятелят на Руското подворие на Московската патриаршия в София Негово Високопреподобие архим. Филип Васильцев организира поклонническо пътуване до Москва, Подмосковието и обителта на преп. Сергий - Св. Троицко-Сергиева лавра.

Подробен фоторепортаж в няколко части можете да разгледате на сайта на Руското подворие: http://podvorie-sofia.ru

Поклонническата група, водена от архим. Филип пристигна на 28 юни в Св. Троицко-Сергиева лавра, участва в благодатните богослужения заедно със стотици благочестиви православни християни и на 29 юни получи св. Причастие и благословение от Сергиево-Посадския архиепископ Теогност - игумен на манастира.

По молба на архим. Филип архиепископ Теогност прие на среща поклонниците от България и с радост пое от ръцете на архим. Филип скъп дар от България - партитурата с химна, написан от прот. Кирил Попов в чест на 700-годишнината от рождението на св. Сергий Радонежски. Това ново произведение на отец Кирил е създадено по текст на стихира за св. Сергий, написана от неговия ученик преп. Епифаний Премъдри. Отец Кирил, възпитаник на Московската духовна академия, намираща се в самата Троицко-Сергиева лавра, при усърдна молитва написва това произведение в прослава на великия руски чудотворец, а самият химн наскоро спечели ІІІ-та награда (при І-ва неприсъдена) в Международния конкурс за композитори „Св. Роман Сладкопевец“, както и специалната награда на Св. Троицко-Сергиева лавра.

За тържествата там по решение на Св. Синод на БПЦ-БП ще присъстват Техни Високопреосвещенства Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и Неврокопски митрополит Серафим, в чието присъствие химнът, написан от прот. Кирил Попов, ще прозвучи на 18 юли при св. мощи на преподобния Сергий Радонежски - по личното благословение на архиепископ Теогност - за слава Божия и духовна радост на всички православни християни!

Снимки: Руско подворие в София

 

 

Снимки

Икона на преп. Сергий над ковчега, в който са лежали св. му мощиАрхиеп. Теогност Сергиево-ПосадскиАрхиеп. Теогност Сергиево-Посадски и архим. ФилипСв. Троицко-Сергиева лавраСв. Троицко-Сергиева лавра
« предишна новинаследваща новина »