ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богослужебна прослава на св. вмчца Неделя в град Ловеч

07 юли 2014 13:34, Ловчанска митрополия
Храмов празник в Ловеч

Днес празнува старият катедрален храм на град Ловеч, посветен на св. вмчца Неделя.

Свидетелства за съществуването на храма датират от 17 в. Той се намира в най-стария квартал на Ловеч „Дръстене”. По време на турското робство на източния бряг на р. Осъм се е намирал българският квартал, тук в почти непосредствена близост до храма е била и митрополията, която сега не съществува. По времето на освобождението на Ловеч от турците, потеря от особено жестоки башибозуци и черкези опустошават града, като избиват голяма част от християнското население. За да се спасят от турците, в храм „Св. Неделя” се скриват жени, деца и някои мъже, търсейки небесното застъпничество на светицата.

И днес по дървените порти на храма личат следите от ятаганите и куршумите на напиращите неверници, но по някакъв чудесен начин храмът е запазен заедно с хората вътре.

По случай празника Ловчанският митрополит Гавриил отслужи св. Литургия в храм-паметника „Св. Неделя”. В съслужение с него участваха архим. Викентий (Митев), ставроф. свещеноик. Кънчо Кабадийски и свещ. Михаил Ковачев.

След св. служба митрополит Гавриил изнесе проповед, посветена на празнуваната днес великомъченица и за това как ние, днешните християни, трябва да отстояваме в изкушенията и трудностите на съвремения живот.

По традиция бе осветен корбан и бе дадена празнична трапеза под вековния орех, растящ в двора на историческия храм.

 

 

 

Снимки

Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит ГавриилХрамов празник в ЛовечХрамов празник в ЛовечХрамов празник в ЛовечХрамов празник в ЛовечХрамов празник в ЛовечХрамов празник в ЛовечХрамов празник в ЛовечХрамов празник в ЛовечХрамов празник в ЛовечХрамов празник в ЛовечХрамов празник в Ловеч
« предишна новинаследваща новина »