ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО на ПЛОВДИВСКИЯ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ към новия архиерей на БПЦ-БП ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП АРСЕНИЙ

07 юли 2014 14:45, Българска Патриаршия
Слово на Пловдивския митр. Николай към Знеполски еп. Арсений

„Не вие Мене избрахте, но Аз вас избрах”

/Йоан 15:16/

Преосвещени епископе Арсений,

С тези думи Господ Иисус Христос, Архипастирят и Пастироначалникът, се обърнал към Своите дванадесет апостоли, в желанието си да им вдъхне увереност, че делото, за което ги е призовал, е напълно според техните човешки възможности, защото макар и немощни човеци, за изпълнението на това дело ще им е достатъчна Неговата благодат, която най–силно именно в немощ се проявява /вж. 2 Кор.12:9/.

Обръщам се към теб с тези Господни думи не за друго, а защото и ти сега, в този час, смирено се вълнуваш и питаш себе си: „Тази тежест, която се възлага върху ми, не е ли пряко силите ми? Ще имам ли достатъчно сили, че да я понеса и нося, така, че да не бъда смазан под нея? Достоен ли съм за това високо и отговорно служение на епископ в Христовата Църква?”

Разбира се, че никой не е достоен, да служи, на Тебе, Царю на Славата. Нали така възкликваме със съкрушени и смирени сърца, ние свещенослужителите по време на светата божествена Литургия? Но Този Цар на Славата, нашият Бог, Истинският и Безкористен Сърцеведец, Който винаги без грешка отсъжда, пак така поставя всеки човек на онова място, на което трябва да бъде, за служението, което трябва да изпълнява, призовавайки го, със съзнание за отговорността си, да държи винаги будна своята съвест и да се вслушва в нея като в глас Божий.

А твоята съвест, обични съработнико на Божия виноград е чиста. Особено в едно нещо съвестта ти няма да те изобличи, и аз искам да го подчертая. Това е верността ти. Верността към светото Православие, извън което спасение няма. Верността към светата Българска православна църква, на която от много млада възраст сам пожела да се обречеш и служиш до последния си дъх. Верността към мен, Твоя епархийски митрополит, изпълнявайки с безупречно послушание, за полза на епархийската ни църква, и най–тежките и високоотговорни послушания. А да бъдеш верен в едно безверно време на лицемерие и подмолни интриги е велико достойнство.

Ваше Преосвещенство,

Виждаме в този свят ден на духовна радост за цялата ни епархия, че тъмните облаци на човешката злоба, достигнала вече степен на открита омраза, се опитват да помрачат тържеството ни. Това може би е знак, че омразата на зли човеци ще те съпровожда постоянно в епископското ти служение. Но ако злобата и омразата са човешки, макар и породени по бесовско внушение, ние знаем, че имаме всепобедно оръжие, с което можем да ги прогоним от нас. Любовта, която всичко покрива, всичко прощава, и затова винаги побеждава. Колкото и малка да е капчицата отрова, чувстваме колко голямо е зловонието й. Нека му отвърнем с благоуханието на всеопрощението. Господ Иисус Христос прости и прощава и днес нам греховете ни. Светите мъченици и изповедници прощаваха на мъчителите си, прощават и на нас, когато не сме подражатели на вярата им. Прощавай и ти на онези, които те хулят и злословят, които враждуват против теб. Те не са за осъждане, а за съжаление. Прощавай им, защото в прошката се крие и мъдростта, и разумността. Така всеки ще види, че макар и млад, ти си достигнал духовната зрялост на многолетието, защото: „Не в дълговечността е честната старост, и не с броя на годините тя се измерва. Мъдростта е седина за людете, и безпорочният живот - възраст на старостта” /Прем. Сол. 4:8-9/. С думите на свети ап. Павел ще кажа: „Никой да не презира младостта ти, но бъди образец на верните в слово, поведение, любов, дух, вяра, и чистота” /1 Тим. 4:12/.

Не унивай, а бодърствувай, труди се и не занемаряй дарбата, която е в тебе. Бъди усърден в молитва, богослужба, назидание със словото Божие, следвай апостолските увещания, украсявай живота си със смиреномъдрие, кротост и великодушие. Пази чистотата на вярата, каноните, светоотеческото предание. „Подвизавай се с добрия подвиг на вярата: дръж се о вечния живот, за който ти биде и повикан и изповяда доброто изповедание пред много свидетели” /1 Тим. 6:12/.

Дерзай и от нищо не се бой, защото Бог е с теб, а когато Бог е с теб, никой не може да бъде против теб. Поздравявам те с великото тайнство, което днес се извърши над теб, изпросвайки над теб Божията благодат и молитвите на свети Арсений Велики, на свети ап. Ерм и на света великомъченица Марина, в чийто храм днес прие благодатта на епископската хиротония.

Приеми този епископски жезъл, за да ти напомня, че не само ти трябва да вървиш, но от днес ти трябва и да водиш словесното стадо по пътя на вярата, любовта, добродетелта и правдата. По пътя към небесното Царство! Амин.

~~~

Словото на Пловдивски митрополит Николай е произнесено на 6 юли 2014 г. в храм "Св. Марина", гр. Пловдив

Снимки: Неделян Нешев
Страницата подготви: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Слово на Пловдивския митр. Николай към Знеполски еп. АрсенийЗнеполски епископ АРСЕНИЙПловдивският митр. Николай връчва епископския жезъл на Знеполски еп. АрсенийПловдивският митр. Николай поставя митрата върху Знеполски еп. АрсенийДОСТОЙН!!! - Знеполски епископ АРСЕНИЙ - новият архиерей на БПЦ
« предишна новинаследваща новина »