ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

БИОГРАФИЯ на ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП АРСЕНИЙ

07 юли 2014 14:41, Българска Патриаршия
Знеполски епископ Арсений

ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП АРСЕНИЙ /Атанас Димитров Лазаров/ е роден на 18.11.1986 г.в гр. Стара Загора. Основното си образование завършва в с. Осетеново, община Павел Баня.

Завършва с отличие пълния петгодишен курс на обучение в Софийската Духовна Семинария „Св. Йоан Рилски” през 2006 г., след което е приет в Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски”, продължава обучението си в Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски” - специалност „Теология”, който завършва с отличен успех през 2009 г.

Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11.08.2007 г. в Кукленския манастир „Св.св. Козма и Дамян”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 06.12.2009 г. в катедралния храм „Успение Богородично” - гр. Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия, от 2009 г. е директор и ръководител на първата църковна православна телевизия - ППТВ. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм „Св. Марина” - гр. Пловдив.

На 02.07.2014 г., по решение на Св. Синод на БПЦ-БП от същата дата, е наречен за Знеполски епископ и определен след епископската си хиротония да стане викарен епископ на Пловдивския митрополит.

Хиротонията на Знеполски епископ Арсений е на 06. 07.2014 г. в митрополитския храм "Св. Марина" - гр. Пловдив. Хиротонията е възглавена от Сливенски митрополит Йоаникий, с участието на Видински митрополит Дометиан, Великотърновски митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий и Пловдивски митрополит Николай, който връчва епископските инсигнии - жезъл и митра - на своя духовен син Знеполски епископ Арсений. От същия ден епископ Арсений е назначен и за викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай.

Снимка: Неделян Нешев
« предишна новинаследваща новина »