ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

С бдение и лития започна патронният празник на софийската митрополитска катедрала "Св. Неделя"

08 юли 2014 13:15, Софийска митрополия
Празничната икона

В навечерието на патронния празник на столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, софийският викарий, Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, отслужи празнично бдение с литийно шествие и петохлебие. Заедно с него служиха протосингелът на Софийска митрополия - ставроф. свещеноиконом Ангел Ангелов, храмовото духовенство, оглавявано от ставроф. свещеноиконом Мина Минчев, предстоятели и духовници от столични храмове. На бдението молитвено присъства и Албанският епископ Натанаил.

Изпълнилите храма богомолци последваха духовенството в литийно шествие около храма. Негово Преосвещенство епископ Григорий в края на службата се обърна към присъстващите с вдъхновено слово, в което обърна внимание на подвига на св. великомъченица Неделя, който е пример за подражание на всички православни: „Светата великомъченица, която трябва да имаме за пример винаги пред себе си, тогава, когато искаме да се въоръжим със силни оръжия срещу демоните, срещу изкушенията и да вървим по пътя, който води към Царството Божие.

Царство Божие, което тя придоби със своята кръв!

Царство Божие, в което се намира тя сега.

Царство Божие, от което тя отправя молитви пред Божия Престол за целия православен свят и се притичва винаги на помощ, и е бърза застъпница на всички, които я почитат; на всички, които с молитви и вяра прибягват към нея винаги, когато имат възможност и най-вече тогава, когато са в беда, злощастие и скърби, и виждат, че не са достатъчни техните човешки сили, за да вървят по пътя към Царството Божие.

Ние почитаме светата великомъченица - продължи словото си епископ Григорий. - Почитаме я със славословия, с песнопения… Ние се възхищаваме от все сърце и душа на нейния подвиг – подвиг наистина велик за нас човеците! Но ние трябва да се научим да я почитаме и с подражание. Ние трябва да заслужим нейното ходатайство пред Божия Престол! Ще го заслужим именно с подражание – да подражаваме на нейната вяра, да подражаваме на нейната любов в Господа Иисуса Христа, да подражаваме на нейната ревност към Божия Закон! И тогава, наистина подражавайки на нея, ние ще заслужим нейното ходатайство пред Божия Престол. И ще заслужим нейната помощ, застъпничество и закрила.

Нека имаме пред себе си винаги и завършека на нейния живот: тогава, когато тя беше изправена пред меча на палача; тогава, когато трябваше за сетен път да избира дали да се отрече от Господа Иисуса Христа и да живее в богатство и слава – или да предпочете своя Жених Иисус Христос и да загърби всичко земно, но да наследи вечния Живот и вечното Блаженство в Царството Божие. Тогава тя изрече думите:“Аз живея, за да умра за Христа!“ – тези бяха последните нейни думи, с които тя се обърна към палача и отправяйки молитва към Господа Иисуса Христа, се помоли за всички християни – помоли се и за всички онези, които я мъчеха; които изнуряваха нейното тяло с всякакъв вид страдания; и тогава тя в молитва предаде душата си на Господа преди да бъде посечена с меч!

Нека я имаме за пример, нека я призоваваме, нека ѝ се молим, нека подобаващо на православни християни празнуваме нейната памет в храма Господен събрани на съборна молитва, и тогава ще усетим нейната помощ, закрила и застъпничество“.

Като преподаде пастирския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит и благодари на всички присъстващи за споделената радост от настъпващия празник, епископ Григорий завърши словото си: „Негово Светейшество всемолитства от Всеподателя Бога, щото по молитвите на света великомъченица Неделя Божието благословение и Неговата милост да бъдат върху всички вас. Амин!“

Текст и снимки: Нина Комарова

 

 

Снимки

Празнична вечерня в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празнична вечерня в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празнична вечерня в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празнична вечерня в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празнична вечерня в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празнична вечерня в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празнична вечерня в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празнична вечерня в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празнична вечерня в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празнична вечерня в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празнична вечерня в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празнична вечерня в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празнична вечерня в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празнична вечерня в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празнична вечерня в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празнична вечерня в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празнична вечерня в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празнична вечерня в митрополитската катедрала "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »