ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поздравително архиерейско слово към новия Знеполски епископ Арсений

09 юли 2014 11:32, Българска Патриаршия
Сливенски митрополит Йоаникий

Високопреосвещений Владико, Ваше Преосвещенство!

Чухте мъдрите слова на високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. Ето пред Вас се открива широко поле на изяви, на добруване и на изпитания. Като оня "благоразумен мъж, който си съгради къщата на камък; и заваля дъжд, и придойдоха реки, и духнаха ветрове, и напряха на тая къща, и тя не рухна, защото беше основана на камък” (Мат. 7:24-25). Ето този камък е Христовата Църква, непоколебима, вечна, спасяваща. Христовата Църква макар на земята да е войнстваща, защото се бори срещу злото в света, тя е тържествуваща - понеже Христос пострада, за да царува на земята и на небето.

Ваше Преосвещенство, знайте, че архипастирското служение е трудно служение. То изисква мъдрост, изисква търпение, изисква любов, изисква смирение.

Ето духовните бисери, които трябва да Ви украсяват. Ето - те ще ви даруват оная сила. Ревността Ви да бъде като пламък, любовта Ви да бъде като огън, за да огрява и да Ви насочва правилно към достойно служение.

Много ще бъдат изпитанията, много ще бъдат трудностите, защото много са враговете на Православната църква. Те са вътрешни, те са и външни, те са отвсякъде. Но който е с Господ, той винаги побеждава!

„С нами Бог, разумейте, языцы, и покаряйтеся: яко с нами Бог” (Из чинопоследованието на Великото повечерие).

Този жезъл ще Ви подкрепя във Вашето служение. Този жезъл ще Ви подпомага, когато тялото изнемогва от пост, молитва и бдение. Жезълът трябва да Ви подкрепя, за да можете да служите достойно. Затова в този ден и в този час, когато получихте високата благодат на Светия Дух - епископската хиротония, трябва да помните силата Божия, която винаги се в немощ проявява. Ние Ви приветстваме също от този трон, на който се възкачих, макар и временно, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, тъй като послушанието е над всичко, а без послушание няма никакъв успех.

Свети Симеон Нови Богослов казва, че който няма послушание към своя духовен отец, той радва демоните, а който има послушание, той се уподобява на Сина Божий, Който беше послушен до смърт, и то смърт кръстна.

„Радвайте се с ония, които се радват, плачете с ония, които плачат", казва свети апостол Павел. Но свети Йоан Златоуст тълкува много точно, много мъдро, много поучително - за да се радваш, се иска любов, иска се вяра, иска се упование, защото завистта е пречка на любовта. Този велик вселенски учител, архипастир наш, казва: „О, завист, ти си коренът на смъртта, ти си многолика болест, ти си най-острата игла, която се забива в сърцето на човека и не го оставя на спокойствие. Затова любовта, когато е силна, завистта се отдалечава. Когато надеждата е непоколебима, тогава унинието се отдалечава”.

Нека бъде благословен този епископски път и още веднъж казвам: винаги слушайте Вашия духовен отец, по чието предложение Вие получихте епископска благодат!

Ваше Преосвещенство, бъдете мъжествен, бъдете смел, бъдете победител, щото Господ ще бъде с Вас!

~*~

Словото е произнесено от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий.

 

 

Снимки

Хиротония на епископ АрсенийХиротония на епископ АрсенийХиротония на епископ АрсенийХиротония на епископ Арсений
« предишна новинаследваща новина »