ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОПРОВЕРЖЕНИЕ от името на Църногорския (Гигински) манастир "Св. Козма и Дамян" относно Държвен фонд "Земеделие"

11 юли 2014 09:31, Българска Патриаршия
Църногорски манастир

До медиите в Република България

 

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

На 10 юли 2014г. в предаването "Още от деня" по БНТ вече бившите управници на Държавен фонд "Земеделие" Мирослав Николов и Виолета Александрова заявиха в ефир, че нямало проблеми в работата между ДФЗ и местните поделения на БПЦ, а единствено се касаело за проект на манастира "Св. Козма и Дамян". Те посочиха, че забавеният анекс на манастира е бил готов още през м.април, но игуменът на манастира бил в чужбина и затова анексът не бил подписан.

Заявяваме и можем да подкрепим с документи, че това не отговаря на истината.

Манастирът е внесъл молба за сключване на анекс за замяна на изпълнител по част "Строителен надзор" на 03.12.2013 г. До 25.03.2014 г., т.е. близо четири месеца, от ДФЗ няма никаква реакция и накрая идва писмо, с което се искат допълнителни документи, каквато практика дотогава не е съществувала. На 26.03.2013г. тези документи са представени във Фонда и от този момент до времето на избухналите скандали, т.е. след още три месеца, отново няма никакъв отговор. През това време строително-възстановителните дейности са практически спрени.

Едва след срещата на представители на БПЦ и другите вероизповедания с депутатите от парламентарните комисии по вероизповеданията и земеделие, когато наред с други проблеми е изложен и този, анексът е изготвен и чак тогава, след 20.06.2014г., от ДФЗ потърсиха игумена на манастира, за да го подпише.

На 17 юни игуменът на манастира замина на лечение в Русия, през летище София, където остана до нощта на 01.07.2014г.

Това са фактите и те доказват, че г-н Николов и г-жа Александрова си позволиха в ефира на Националната телевизия да изрекат една НЕИСТИНА. Не е вярно, че анексът на манастира е бил изготвен още през м.април, а още по-малко е вярно, че игуменът още оттогава е отсъствал от страната.

Това обаче е малката неистина. ГОЛЯМАТА НЕИСТИНА е, че Българската православна църква няма проблеми с Държавен фонд "Земеделие". Защото твърде голям брой църковни проекти стоят без движение, очаквайки подписа на г-жа Александрова, заедно със стотици общински проекти. Но явно няма кой да ходатайства за тях... Съвсем отделна е кашата, която бившето вече ръководство на ДФЗ забърка с проектите от последния прием по мярка 322, за които не се знае: тези, които бяха изпълнени - дали ще бъдат платени; а за останалите, за които строителният сезон ще започне на 10 октомври - дали въобще ще могат да бъдат довършени, така че да могат да направят заявка за плащане до 31 юли 2015г.

В Свещеното Писание се казва, че "верният в малкото ще бъде верен и в многото"(Лука.16:10). Българските граждани сами могат да си направят извода дали има смисъл да вярват и на една дума от това, което говорят Мирослав Николов и Виолета Александрова, на които пожелаваме успех в новите им житейски начинания!

Йеромонах Никанор - служещ в манастира "Св. Козма и Дамян",
член на Работната група на Св. Синод по Европейските програми


 

 

« предишна новинаследваща новина »