ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сред световния композиторски елит на православна музика. Поредно високо отличие за българския свещеник протойерей Кирил Попов

13 юли 2014 22:29, Отдел "Връзки с обществеността"
Церемония на награждаване на лауреатите в Ермитажния театър - 7 юли 2014 г.

На 7 юли 2014 г. на тържествена церемония в Ермитажния театър в Държавния Ермитаж в Санкт Петербург бяха връчени наградите на отличените участници във Втория международен конкурс за композитори „Св. Роман Сладкопевец”. Сред наградените е българският свещеник протойерей Кирил Попов – единствен от всички лауреати отличен с две награди за едно и също произведение. За „Химн на преподобни Сергий Радонежки” на отец Кирил Попов му бяха присъдени трета награда (при първа неприсъдена) в номинация № 4 (за тържествен химн a’cappella в чест на преподобни Сергий Радонежки) и Специалната награда на Св. Троицко-Сергиевата лавра. Две седмици преди това – на 19 юни, в деня на навършване на пет години от създаването през 2009 г. на Фестивала „Академия за православна музика” и начало на Дните на преподобни Сергий Радонежки в Москва и околността, песнопението на отец Кирил Попов открива концертите с определени творби на лауреати от конкурса. Голяма привилегия и допълнителна висока оценка за автора, българската композиторска школа, Църквата и страната ни е включването на творбата му в единствения концерт в храма „Христос Спасител” в Москва, в който участват елитни състави - Държавният симфоничен оркестър „Нова Русия” с художествен ръководител и главен диригент Юрий Башмет, хорът на Михайловския театър с диригент Владимир Столповски, хорът към театъра за опера и балет на Санкт-Петербургската консерватория с диригент Юрий Ткаченко и хорът към Филхармоничното общество на Санкт Петербург с диригент Юлия Хуторецка. Концертното изпълнение и участието в репертоара на състави на световно музикантско равнище е изключителна рядкост за български композитор, което за автора отец Кирил е само по себе си допълнително високо отличие и изключително признание.

Това е поредната награда на отец Кирил на композиторски конкурси. През 2012 г. той е награден за песнопението „Приидите поклонимся - Псалом 103” на Първия конкурс за композитори на духовна музика „Св. Роман Сладкопевец”. На провеждащия се през 90-те години у нас конкурс за нови църковни песнопения той печели награди на четирите поредни издания, като през 1997 и 1999 г. е удостоен с награди от Съюза на българските композитори. Негови композиции се изпълняват от църковни и светски хорове у нас и в чужбина.

Конкурсът за композитори на духовна музика „Св. Роман Сладкопевец” се провежда в рамките на Международния фестивал „Академия за православна музика” – просветителски проект, създаден по инициатива на блаженопочиналия патриарх Алексий ІІ с цел да върне на хората загубеното духовно наследство и да ги въвежда в света на православната музика. Фестивалът има за цел да възроди историческите традиции на православната музика и е насочен към различни групи участници – професионални музиканти, певци, широка публика. За петте си години на съществуване фестивалът „Академия за православна музика” дава сцена на близо 2000 участници от над 30 страни: Русия, Беларус, Украйна, Армения, Грузия, Литва, САЩ, България, Англия, Швейцария, Германия, Швеция, Финландия, Дания, Франция, Италия, Гърция, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватия, Чехия, Полша, Естония, Латвия, Литва, Саудитска Арабия, Япония, Южна Корея.

Учредител на фестивала и на конкурса за композитори е Министерството на културата на Руската федерация със съдействието на администрацията на Президентството на Руската федерация и с благословението на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Основната цел на конкурса е популяризирането и възраждането на академичната духовна музика, създаване на интерес у съвременните композитори и слушателите към нея, изявяване, подкрепа и съдействие за реализацията на талантливи автори, разпространение и пропаганда на новата академична духовна музика. Авторитетът на конкурса се поддържа от присъствието на изключителни професионалисти и личности. Негови попечители са София Губайдулина, Гия Канчели и Арво Пярт; негови експерти са творци в различни стилове, като Алексей Рибников, протодякон Александър Кедров, монахиня Иулиания (Денисова), Андрей Петренко (главен хормайстор на Мариинския театър), Анатолий Гринденко (художествен ръководител на хора „Древноруски разпев”) и др.; а в международното жури участват изявени творци, като Владимир Мартинов, Александър Кнайфел, Андрей Микита, Дивна Любоевич (Сърбия), протойерей Михайл Негеревич (Полша) и йеромонах Филип (Неседов). Оценяването е анонимно и независимо от останалите членове на журито, което го поставя по регламент и обективност на оценката редом до най-авторитетните музикантски състезания в света. Второто издание на композиторския конкурс е посветено на 700-годишнината от рождението на преп. Сергий Радонежки (1314-1392), основател на Свето-Троицката Сергиева лавра, и се организира този път съвместно и с Православния богословски институт „Св. Сергий” в Париж с благословението на Руския патриарх Кирил. Конкурсът носи името на св. Роман Сладкопевец (VІ в.), който е смятан за един от най-забележителните създатели на църковни песнопения, получил таланта си след горещи молитви към св. Богородица.

Отец Кирил Попов, който е специализирал в диригентския клас при Московската духовна академия на територията на Свето-Троицката Сергиева лавра, е предназначил част от наградата си като дарение на Лаврата, където се покоят мощите на преп. Сергий Радонежки. С молитви, отправени към Бога и св. Сергий за достойна прослава, с любов и почит към преподобния отец и усещане за неговата подкрепа отец Кирил създава своя химн. Неговото песнопение е високо оценено заради органичната сплав на композиторско майсторство, спазване на църковнопевческия стил, на симбиоза между богослужебен текст, музикална изразителност и духовно посвещение, на тържественост и молитвеност, представени в звуци.

Предстои Третият композиторски конкурс „Св. Роман Сладкопевец”, чиито условия са вече анонсирани – той ще бъде посветен на св. благоверни княз Петър и княгиня Феврония Муромски чудотворци, руски православни светци от ХІІІ в., покровители на брака и семейството, в деня 8 юли – официален празник в Русия, Ден на семейството, любовта и верността, и ще бъде финализиран през 2016 година.

Текст: Милена Божикова

 

 

Снимки

На пресконференцията в Шереметиевския дворец - 7 юли 2014 г.
« предишна новинаследваща новина »