ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Посрещаме мощите на св. великомъченик Мина от Света Гора-Атон

14 юли 2014 10:05, Пловдивска митрополия
Митрополитски храм "Св. вмчца Марина", град Пловдив

На 16 юли - в навечерието на празника на митрополитския храм „Св. Марина”, по молба на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай ще бъдат донесени св. мощи на великомъченик Мина от Света Гора-Атон. Светинята ще бъде посрещната на 16 юли в 18,30 ч. в катедралния храм „Света Богородица”, откъдето ще тръгне литийно шествие до митрополитския храм „Св. Марина”. Там светите мощи ще бъдат поставени за поклонение на вярващия народ. От 19 ч. ще започне празничната архиерейска вечерня.

На следващия ден - 17 юли, когато се чества паметта на света великомъченица Марина, от 9 ч. ще бъде отслужена празнична архиерейска света Литургия от Сливенския митрополит Йоаникий, митрополити - членове на Светия Синод на БПЦ, епископи и свещеници.

~~~

Свети Мина бил войник в Египет. За вярата след дълги мъчения бил посечен с меч в 296 г. при Диоклетиан и Максимилиан.

Каквото ние, грешните, не можем да измолим от Господа, това го могат светиите, начело с Пресвета Богородица. Разбира се, всеки светец може да измоли от Бога всичко, което просим от него, стига това да е полезно за спасението ни. Но Бог не е Бог на безредие, и всичко в Църквата трябва да става с приличие и ред, включително и при молитвата, която е голямо духовно изкуство. Светиите, по дадената им благодат, имат различни дарби и на всеки от тях се дава Св. Дух за обща полза: на едни - слово на мъдрост, на други - слово на знание, на трети - дарби на лекуване, чудодействия, пророчества...(1Кор. 12:7-10).

Свети великомъченик Мина е бърз застъпник и помощник за всеки, който се обърне към него с молитва и искрена вяра. Той особено помага при телесни болести и недъзи, слепота, за благополучно задомяване, ако ни е откраднато нещо или сме загубили нещо, при опасност от насилие над жени и девойки и др.

Светите мощи ще бъдат поставени в центъра на храма на 16 юли. След празничното богослужение всички желаещи ще имат възможност да се поклонят на светинята и да получат осветен памук от светите мощи за благословение. Храмът ще бъде отворен, докато има желаещи за поклонение.

 

 

« предишна новинаследваща новина »