ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополитският храм "Св. Марина" отбеляза своя храмов празник

17 юли 2014 18:51, Софийска митрополия
Негово Светейшество патриарх Неофит и епископ Григорий

На 17 юли честваме паметта на света великомъченица Марина - светицата, в чиято чест е възстановен храм в двора на Софийската света митрополия. Храмът, който е главно за нуждите на служителите на митрополията, в празничните дни широко отваря врати за богомолния народ.

С архиерейска св. Литургия бе отбелязан днес празникът на петнайсетгодишната девойка, избрала мъченията, за да устои на вярата си в Христа. С благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него участваха протосингелът на Софийска митрополия ставроф. свещеноик. Ангел Ангелов, йеромонах Герасим - помощник на гл. секретар на Светия Синод, и митрополитският протодякон Иван Петков.Молитвено участие в богослужбите взе Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан.

С тържествен камбанен звън бе посрещнат Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който дойде в храма преди началото на литургията. Той с голяма радост благослови дечицата, които го очакваха пред входа на храма и с благоговение и почит пристъпиха към него.

На певницата молитвена възхвала отправиха г-н Любомир Игнатов, преподавател по църковно пение в духовните семинарии, г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска св. митрополия, и столични певци.

Да почетат храмовия празник, бяха дошли членовете на Епархийския софийски съвет, всички служители на Софийска митрополия и множество богомолци от цяла София.

Във вдъхновеното си слово за празника Негово Преосвещенство епископ Григорий припомни житието и светлия подвиг на светата великомъченица.

В края на богослужбата Негово Светейшество благодари на служащите духовници, на „изрядните певци“ на Софийската духовна семинария и столицата и като каза, че българският народ светло тачи паметта на св. Марина, пожела: „Нейната вяра да ни вдъхновява, да ни води към следване на Христа достойно в бъдните дни! Честит празник! Благословението Господне да бъде върху всички вас!“ - каза светейшият ни патриарх и благослови вярващите, изпълнили до краен предел митрополитския храм.

След духовното тържество в храма патриарх Неофит събра на братска трапеза всички служители на митрополията и неговите най-близки съработници.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Негово Светейшество патриарх Неофит и г-н Стоян КрушкинПосрещане на Негово СветейшествоАрхиерейска литургия в чест на св. Марина Браницки епископ Григорий Архиерейска литургия в чест на св. Марина Йеромонах Герасим Архиерейска литургия в чест на св. Марина На певницата Архиерейска литургия в чест на св. Марина  Архиерейска литургия в чест на св. Марина  Архиерейска литургия в чест на св. Марина Ик. Кирил Дидов Архиерейска литургия в чест на св. Марина  Архиерейска литургия в чест на св. Марина  Архиерейска литургия в чест на св. Марина Негово Светейшество патриарх НеофитНегово Светейшество патриарх Неофит Негово Светейшество патриарх Неофит
« предишна новинаследваща новина »