ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ЧЕСТВАНИЯТА на преп. Сергий Радонежки в Русия

18 юли 2014 16:16, Българска Патриаршия
Успенският събор в обителта на преп. Сергий

На 17 юли 2014 г. в Патриаршеската резиденция в Даниловския манастир в Москва Светейшият Московски и на цяла Русия патриарх Кирил се срещна с делегациите на Поместните православни църкви, които пристигнаха в Русия за честванията по случай 700-годишнината от рождението на игумена на Руската земя преподобни Сергий Радонежки.

Българската православна църква се представлява на тържествата от Техни Високопреосвещенства Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Неврокопски митрополит Серафим, архимандрит Теоктист (Димитров) - представител на Българския патриарх при Патриарха на Москва и цяла Русия, и йеромонах Теофил (Андреев).

На тържествената среща присъства и настоятелят на руското подворие на Московската патриаршия в София Негово Високопреподобие архимандрит Филип (Василцев).

Патриарх Кирил се обърна към събратята си с топло и вълнуващо слово, в което подчерта, че тази среща свидетелства за силната почит към св. Сергий Радонежки в целия православен свят. Той благодари на Предстоятелите на Поместните православни църкви за тяхната братска любов и единомислие, изразени чрез изпращането на свои представители за всерадостните чествания на личността и делото на преп. Сергий - духовния отец на православна Русия, миротвореца, преобразувателя на руското монашество, просветителя, аскета и молитвеника за всички нас пред Св. Троица.

Междувременно на 16 юли т.г. се състоя седемнадесеткилометров кръстен ход от манастира в Хотково, където почиват мощите на родителите на преподобни Сергий преподобните Кирил и Мария, до Св. Троицко-Сергиева лавра. Патриарх Кирил вижда в този кръстен ход знак за удивителен духовен подем – в него повече от 30 хиляди души вървят с изключителна радост, въпреки жаркото слънце, защото очевидно преподобни Сергий и през 21 век продължава да привлича с духовната си сила и с примера си на Божий угодник, победил страстите и в същата борба станал помощник и на следващите поколения.

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил връчи на всички гости – за спомен от юбилейните тържества – панагии за архиереите и нагръдни кръстове за свещеномонасите и свещениците, изготвени специално по повод на 700-годишнината от рождението на преподобни Сергий Радонежки.

На 17 и 18 юли 2014 г. в Св. Троицко-Сергиева лавра бяха отслужени съответно всенощно бдение и св. Литургия.

Българската духовна делегация се поклони при св. мощи на преп. Сергий - в неговия манастир, който - подобно на Рилския манастир за България, наричат "сърцето на Русия".

Многохиляден богомолен народ се стече при своя духовен отец в основаната от него обител.

На днешния ден, 18/5 юли (нов и стар стил), когато Църквата го чества, да се обърнем към преп. Сергий Радонежки - с молитва и упование в неговата свята помощ по пътя ни към Бога и спасението в Него! Амин.

Текст и снимки (1-5): Десислава Панайотова
Снимки (6, 7, 8): http://www.patriarchia.ru

 

 

Снимки

Св. Троицко-Сергиева лавраУспенският събор в обителта на преп. СергийСтарозаветната Св.Троица върху Успенския съборПаметникът на преп. Сергий Радонежки пред Троицко-Сергиевата лавраСреща на Руския патриарх Кирил с представителите на Православните поместни църкви-сестриПатриарх Кирил по време на празничните богослужения в чест на св. СергийВярващите в дворите на Св. Троицко-Сергиева лавра
« предишна новинаследваща новина »