ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Кулминация на празненствата по повод 700-годишнината от рождението на св. Сергий Радонежки

18 юли 2014 19:19, Отдел "Връзки с обществеността"
Кулминация на празненствата в Троице-Сергиевата лавра

В деня, в който Руската православна църква ежегодно отбелязва намирането на светите мощи на св. Сергий Радонежки, празничната света Литургия на площада пред съборния манастирски храм "Успение Богородично" в Троице-Сергиевата лавра е била кулминацията на празненствата по повод 700-годишнината от рождението на великия подвижник.

В оглавената от Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил са взели участие архиереи и свещенство на РПЦ и главите на официалните църковни делегации, изпратени за тържествата от сестрите православни църкви. От българска страна в светата Литургия е взел участие Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, както и Неврокопски митрополит Серафим и представителя на БПЦ-БП в Москва архим. Теоктист.

На патриарх Кирил в празничния ден са съслужили постоянните членове на Светия Синод на РПЦ: Черновицки и Буковински митрополит Онуфрий – местоблюстител на Киевската митрополитска катедра; Крутицки и Коломенски митрополит Ювеналий; Кишиневски и на цяла Молдова митрополит Владимир; Астанайски и Казахстански митрополит Александър - оглавяващ митрополитския окръг на РПЦ в Р. Казахстан; Ташкентският и Узбекистански митрополит Викентий - оглавяващ Средноазиатския митрополитски окръг; Санкт-Петербургски и Ладожки митрополит Варсонофий - управляващ делата на Московската патриаршия; Мински и Слуцки митрополит Павел – патриаршески екзарх на цяла Белорусия; Волоколамски митрополит Иларион - председател на Отдела за външноцърковни връзки; както и председателят на организационния комитет по провеждането на празненствата - Ростовски и Новочеркаски митрополит Меркурий.

От страна на сестрите Поместни православни църкви в съслужението са участвали: Шведският и Скандинавски митрополит Клеопа – Вселенска патриаршия, Кирински митрополит Атанасий – Александрийска патриаршия, Тирски и Сидонски митрополит Илия – Антиохийска патриаршия, Востърски митрополит Тимотей – Йерусалимска патриаршия, Зугдидски и Цаишски митрополит Герасим – Грузинска патриаршия, Банатски епископ Никанор – Сръбска патриаршия, Централно- и Западноевропейски митрополит Серафим – Румънска патриаршия, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний – Българска патриаршия, Месаорийски епископ Григорий – Кипърска православна църква, Паронаксийски митрополит Калиник – Гръцка православна църква, митрополит на Аргирокастро Димитрий - Албанска православна църква, Вроцлавски и Шчечински архиепископ Йеремия – Полска православна църква, Пражки архиепископ Йоаким – Православната църква на Чешките земи и Словакия, Филаделфийски и Източно-Пенсилвански епископ – Православната църква в Америка, и членовете на делегациите на Поместните православни църкви.

След сугубата ектения светейшият патриарх Кирил е отправил молитва за мир в Украйна.

След края на Литургията предстоятелят на Руската православна църква е въздал хваление на преп. Сергий Радонежки и е отправил слово към многочисленото духовенство и поклонниците взели участие в богослужението.

Десетки хиляди духовници и миряни са изпълвали съборния площад на основаната от св. Сергий обител, дошли от всички краища на света, за да се поклонят пред чудотворните мощи на светеца и да му отдадат почит.

В празничната богослужба е взел участие сборен хор на Свето-Троицко-Сергиевата лавра и Московската духовна академия под ръководството на архимандрит Глеб (Кожевников).

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: личен архив и Патриархия.Ру

 

 

Снимки

Митрополит Антоний и митрополит СерафимКулминация на празненствата в Троице-Сергиевата лавраКулминация на празненствата в Троице-Сергиевата лавраКулминация на празненствата в Троице-Сергиевата лавраКулминация на празненствата в Троице-Сергиевата лавраКулминация на празненствата в Троице-Сергиевата лавраКулминация на празненствата в Троице-Сергиевата лавраКулминация на празненствата в Троице-Сергиевата лавраКулминация на празненствата в Троице-Сергиевата лавраКулминация на празненствата в Троице-Сергиевата лавраКулминация на празненствата в Троице-Сергиевата лавраКулминация на празненствата в Троице-Сергиевата лавра
« предишна новинаследваща новина »