ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Президентът В.Путин прие главите на православните делегации, дошли в Русия за честванията на преп. Сергий Радонежки

19 юли 2014 16:26, Българска Патриаршия
Митрополит Антоний (втори отдясно) по време на срещата с Владимир Путин

На 18 юли 2014 г. в патриаршеските покои в Св. Троицко-Сергиева лавра президентът на Руската федерация г-н Владимир Путин се срещна със Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил, с постоянните членове на Светия Синод на Руската православна църква и с главите на делегациите на Поместните православни църкви, участващи в тържествата по случай 700-годишнината от рождението на преподобни Сергий Радонежки.

От страна на БПЦ-Българска Патриаршия в срещата се включи Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Разговорът между висшите духовници и президента на Русия бе значим с това, че те единодушно се съгласиха, че в сложния и конфликтен свят, в който живеем, Православната църква е призвана да опазва съвременните общества от духовния упадък и моралния релативизъм като действително съхранява мира, справедливостта, човешките права и като отстоява православната вяра и традиционните нравствени ценности. Държавата от своя страна трябва да оказва законодателна и практическа подкрепа в това отношение - за доброто на нашите народи и на целия свят.

Руският президент и предстоятелят на Руската православна църква посетиха Успенския и Троицкия събори на Троицко-Сергиевата лавра. В последния те се поклониха на св. мощи на преп. Сергий Радонежки, игумена на Руската земя.

Светецът никого не е оставил да си отиде празен. Ако поклонниците идват със съкрушено сърце и искрена вяра в Св. Троица, топлата им молитва винаги бива подкрепена от застъпничеството на св. Сергий и те отнасят със себе си спасителна благодат и Божия милост.

Благословен си, Боже наш, Който дивно се прославяш в Твоите светии и чрез тях и на нас даруваш надежда и утешение!

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: http://www.patriarchia.ru

 

 

Снимки

Среща на Руския патриарх Кирил и православните представители от Поместните църкви с В.ПутинСв. мощи на преп. Сергий Радонежки в Троицкия съборРуският патриарх Кирил при св.мощи на преп.СергийПрезидентът В.Путин се покланя на преп. Сергий РадонежкиВ Успенския събор
« предишна новинаследваща новина »