ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Среща между патриарх Неофит и посланик Б. Коцев

23 юли 2014 15:27, Отдел "Връзки с обществеността"
Среща между патриарх Неофит и посланик Б. Коцев

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие днес българския посланик в Москва Негово Превъзходителство Бойко Коцев. Срещата между двамата се състоя в приемния салон на Патриаршеския дом. В срещата взеха участие и йеромонах Герасим - помощник главен секретар и Александра Карамихалева - нач. Отдел "Връзки с обществеността" при Светия Синод на БПЦ.

В хода на разговора беше обсъдена състоялата се преди два месеца официална визита на Българския патриарх Неофит при Московската патриаршия, исконните връзки, между Русия и България и съвременното положение на двустранните отношения между Руската и Българската православни църкви, двете страни и двата народа. Бяха обсъдени и конкретни проекти в посока към укрепване на тези връзки като активиране на поклонническия туризъм, организирането на детски лагери по Българското Черноморие, размяната на студенти между духовните школи на Русия и България, съвместни културни инициативи, участие в научни конференции и др.

Бе отбелязано, че за съжаление гражданите на Русия много слабо познават възможностите, с които България разполага като археологически, архитектурни и културни паметници и забележителности, съществена част от които са православни храмове и манастири, които биха представлявали интерес за руските туристи и за необходимостта те да се популяризират.

Общо бе констатирано, че в условията на глобализма е предизвикателство за двата народа да запазят своята православна и културна идентичност и че религията - това в какво вярваш - е определяща за светогледа на човека, а от там и за неговото поведение в ежедневието и в политиката.

Текст и снимки: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

Среща между патриарх Неофит и посланик Б. Коцев
« предишна новинаследваща новина »