ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският Патриарх Неофит получи символичен пропуск за Фонд „Земеделие”

25 юли 2014 21:44, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх Неофит получи символичен пропуск за Фонд „Земеделие”

Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Атанас Добрев връчи на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит символичен пропуск с номер 001 за достъп до всички звена на Разплащателната агенция. „Вратите на Държавен фонд „Земеделие“ винаги са отворени за Вас и за всички представители на Българската православна църква. Пропускът ще Ви даде достъп до всяка една стая на институцията, където ще можете да се срещнете с всеки един експерт. Така своевременно ще могат да се решават възникналите казуси с проектите за реконструкцията на православните храмове по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР)”, каза Добрев. Той и екипът му получи благословението на главата на Българската православна църква за успешна и плодотворна работа.

Официалната среща между двете институции се състоя в сградата на Светия Синод, по искане на директора на фонд „Земеделие“. По време на визитата беше възстановен добрият диалог между двете институции, изгубен от близо половин година. Атанас Добрев предостави на Негово Светейшество справка за състоянието на църковните проекти по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места“. Обсъдено бе, че от началото на програмния период по ПРСР фонд „Земеделие” е одобрил субсидии от 66.8 млн. лв. за реставрацията на 187 православни храма. По 47 от тях ремонтите са приключили и те вече са отворили врати. Представителите на Светия Синод и на ДФ „Земеделие“ – РА потвърдиха желанието си да работят заедно за по-бързото изпълнение на останалите църковни проекти, за да могат работите по тях да приключат до юли 2015 г., когато приключва ПРСР 2007-2013.

Представителите на Българската православна църква, взели участие в срещата, запознаха ръководството на фонд „Земеделие“ с решението на Светия Синод за провеждане на семинар в началото на септември в Рилския манастир, на който ще се обсъдят всички неясноти около европроектите за храмове, както за настоящия, така и за следващия програмен период до 2020 г.

На срещата в Светия Синод присъстваха и зам. изпълнителният директор Атидже Алиева-Вели и директорът на Дирекция „Договориране” по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) Янаки Червеняков.

От страна на Светия Синода в срещата взеха участие и: йеромонах Герасим - помощник главен секретар при Св. Синод на БПЦ-БП, йеромонах Никанор - член на Работната група на Св. Синод по Европейските програми, ик. Василий Сарян - член на ВЦС, Александра Карамихалева - нач. Отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод, и адвокат Мария Кьосева, юридически съветник на Св. Синод.

Текст: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

 Патриарх Неофит получи символичен пропуск за Фонд „Земеделие” Патриарх Неофит получи символичен пропуск за Фонд „Земеделие”  Патриарх Неофит получи символичен пропуск за Фонд „Земеделие” Патриарх Неофит получи символичен пропуск за Фонд „Земеделие”
« предишна новинаследваща новина »