ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО на ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН при хиротонията на Белоградчишки еп. ПОЛИКАРП

27 юли 2014 11:30, Българска Патриаршия
Видински митрополит Дометиан

+ Видински митрополит Дометиан

 

ЕПИСКОПЪТ - АПОСТОЛСКИ ПРИЕМНИК

 

Слово на епископската хиротония на Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп в Лопушанския манастир „Св. Пророк и Предтеча Йоан Кръстител“

27 юли, неделя, 2014 г.

 

Ваше Преосвещенство,

Възлюбени в Господа Преосвещений владико Поликарпе!

С радост в сърцата си приветствуваме Вас - новият наш събрат с встъпването Ви на благодатния път на епископското служение, като молитвено желаем Вам всещедрата помощ на Великия Пастиреначалник – Господ Иисус Христос, в предстоящите Ви архипастирски трудове за благото на светата ни Православна Църква, нейното христолюбиво изпълнение и скъпото Отечество.

По волята на всеблагия Божий промисъл и наитие на Св. Дух, посредством възлагането на благославящите десници на архиерейския сонм, Бог Ви приобщи в днешния тържествен ден към архиерейското служение, което е сугубо, благодатно и велико в своето значение и отговорност.

С отеческото благословение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и по решение на Св. Синод на Българската Православна Църква на 3 юли т. г. бе извършено наречението Ви за приемане на епископски сан, с Ваше повиновение, съгласие и послушание да бъдете хиротонисан в епископски сан, като Ви се даде титлата Белоградчишки, в памет на 100-годишнината от блажената кончина на многозаслужилия Видински митрополит Кирил, за да бъде светла вечната му памет. Тази титла е била дадена на нашия предшественик от приснопаметния екзарх Антим I при извършване на епископската му хиротония в далечната 1872 г. в историческия храм на св. архидякон и първомъченик Стефан, намиращ се на Златния рог в Цариград. Титлата е носена по-рано от великия български книжовник св. Йоасаф Бдински в епископската му битност преди да стане духовен глава на Видинското царство на цар Йоан Срацимир. Титулът е даван и на мнозина видни духовници от Цариградската патриаршия през 18 в. и 19 в.

Пред св. Олтар на Живоначалната Троица, при извършване на божествената Евхаристия бе Вашата „огнена Петдесетница“, при която се изля над Вас пълнотата на безценния дар на благодатта на свещенството.

И ето, пред всички нас - архиерейски сонм, свещенство, монашество и христолюбив народ, предстоите Вие - новият епископ, съработник на наше смирение на поверения ни Видински църковен виноград, още един приемник и наследник на светите апостоли в Христовата Църква.

Вие сам осъзнавате, какво Ви възлага новото служение на високия и отговорен дълг пред Божията Църква и Божия народ.

Днес, Сам Великият Пастиреначалник Господ Иисус Христос Ви поверява от Своето словесно стадо, което да водите по тучните пасбища и пътя на спасението.

Според наставленията на първовърховния апостол Петър: „пасете Божието стадо, което имате, като го надзиравате непринудено, а доброволно (и богоугодно), не заради гнусна корист, но от усърдие и не като господарувате над причта, а като давате пример на стадото“, та в деня „кога се яви Пастиреначалникът“, да получите „неувяхващия венец на славата“ (1 Петр. 5:2-4).

По поръката на великия апостол на народите Павел, имайте „вяра и добра съвест“, за да не претърпите корабокрушение в живота, като някои, които ги отхвърлиха в служението си (1 Тим. 1:19).

И пак по думите на същия апостол, „преди всичко“ правете „просби, молитви, молби, благодарения за всички човеци“, за да прекараме всички „тих и мирен живот в пълно благочестие и чистота; защото това е добро и угодно пред нашия Спасител Бога“ (1 Тим. 2:1-2).

Вслушайте се в съветите на апостол Павел към неговия ученик Тимотея да бъдете: „непорочен,…трезвен, целомъдрен, скромен, почтен, страннолюбив, поучлив; не пияница, не побойник, не свадлив, не алчен за гнусна печалба, а кротък, миролюбив и не сребролюбив“, за „да знаеш, как трябва да постъпваш в Божия дом, който е църква на живия Бог, стълб и крепило на истината“ (1 Тим. 3:2-3,15). Упражнявайки се в тези добродетели ще можете да спасявате и себе си и тези, които ви слушат (1 Тим. 4:16).

Вие сте роден в оня прекрасен край на родна България под молитвеното и благодатно осенение на преподобния и богоносен наш отец св. Йоан Рилски Чудотворец, покровител на добрия ни народ и свидното ни Отечество, и възраствахте физически и духовно в родолюбива и православна семейна и монашеска среда на родители и близки, за да укрепнете из млада във вяра и благочестие; да завършите с успех Софийската духовна семинария и Солунския богословски факултет; да приемете монашески постриг в дивната Клисурска св. обител под духовното отеческо ръководство на любящия Ви духовен отец Преосвещения Велички епископ Сионий, комуто свидетелствувайте синовна любов, по примера на неговия личен пример, отеческа мъдрост и ценни напътствия към духовните му чада в живота и служението им.

От наше име и от името на Епархийското ръководство, му благодарим за неговите неустанни трудове в качеството му на наш духовен син; за благодатното му служение и успешен градеж в пределите на Богодаруваната ни Видинска епархия.

В качеството си на наш уважаван и обичан викариен епископ, се стремете да проявявате винаги, както и досега, подобни чувства на уважение и любов към Предстоятеля на светата ни Българска православна църква – Негово Светейшество, Високопреосвещените митрополити - членове на Св. Синод, към събратята архиереи на родната ни Църква, към чиноначалието на Вселенското Православие и боголюбивото негово изпълнение, към свещеническия и монашески чин, към представителите на българската държавност и към достойните чада на родна България и към добрите люде по целия свят.

Помнете днешния светъл ден - празник на св. вмчк. Пантелеймон и се стремете през целия си живот да подражавате на неговия подвиг, за да лекувате с молитва човешките недъзи и страдания, по неговите свети молитви и небесно застъпничество.

На днешния ден св. Църква отбелязва и паметта на светото лъчезарно съзвездие над родното и всеславянско небе – св. Седмочисленици: равноапостолните наши просветители Кирила и Методия и техните богоозарени ученици – Климента и Наума Охридски Чудотворци, Сава, Горазда и Ангелария. Стремете се да подражавате в безсмъртния им подвиг за просвета и богознание на нашия народ. Подражавайте и на подвига на Вашия Небесен покровител св. Поликарп, епископ Смирненски.

След днешното благодатно свето служение пред престола на Триединнаго Бога – Отец, Син и Св. Дух, с представители – архиереи и свещенослужители - на братските Поместни православни църкви, ведно с молитвеното участие на христолюбивия народ Ви приветстваме с началото на Вашето благодатно архипастирско служение „Церкви и Отечеству на пользу“.

С молитвеното благопожелание на св. апостол Павел „в усърдието не бивайте лениви; духом бъдете пламенни; Богу служете; бъдете радостни в надеждата; в скръбта бъдете търпеливи; в молитвата – постоянни, … доколкото зависи от вас, бъдете в мир с всички човеци“ (Рим. 12:11-12,18).

Напомняйки Ви тези апостолски слова, бих желал да завърша нашето наставление и благословение в началото на новия Ви благодатен път на високото архипастирско служение.

В чина на днешния ден изпълнявам повелите на св. ни Църква, изричайки свещените слова: Приеми този жезъл – знак на епископското достойнство, символ на архипастирската власт, която по учението на св. Църква, е преди всичко власт на любовта, знамение на силата, крепостта и пастирското душепопечение.

Нека този жезъл, както някогашният апостолски посох, да ти служи за опора по пътя на вечните Христови истини и спасение.

А сега се изкачи на това свещено място и благослови този народ, очакващ с трепет твоето първо архипастирско благословение.

 

27 юли 2014 г.,

Лопушански манастир

 

Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Видински митрополит Дометиан Видински митрополит Дометиан  Видински митрополит Дометиан  Видински митрополит Дометиан
« предишна новинаследваща новина »