ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча” празнично бе предизвестено идването на нов епископ на БПЦ (Архиерейска вечерня)

26 юли 2014 23:31, Българска Патриаршия
Паметна снимка

Тази вечер в обновения и приветлив Лопушански манастир, закътан из полите на Чипровския Балкан, бе отслужена Архиерейска възкресно-празнична вечерня по повод предстоящото в утрешния ден ръкоположение на наречения за Белоградчишки епископ Поликарп.

Дворите на светата обител, малко преди започването на празничната богослужба, се изпълниха с мирни приветливи лица на гости, пристигнали от близо и далеч да подкрепят в поемането на отговорното епископско служение своя близък брат, отец, приятел. Манастирските докси зашумяха от крилата на монашеските одеяния и всички войни в Христа, водени от кириарха на свето-Бдинската епархия – митрополит Дометиан, влязоха заедно при песнопения в съборния манастирски храм. Там те се поклониха и на наскоро откритата по чуден начин в обителта икона на Пресвета Богородица - Лопушанска, поставена в центъра на храма.

Хоростат на вечернята бе Негово Високопреосвещенство архиепископ Сава, викарий на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. До него като домакин застана игуменът на обителта Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий. В светия олтар за богослужението влязоха Техни Високопреосвещенства Видински митрополит Дометиан и Великотърновски Григорий, Техни Преосвещенства Траянополски епископ Киприан - викарий на Врачанския митрополит, Деволски Теодосий и Месемврийски Яков, представителят на Руския патриарх в България архимандрит Филип (Василцев), свещеномонаси от Гърция и Сърбия.

В края на празничната служба епископ Сионий, в качеството си на игумен и на духовно чадо на Видинския митрополит, се обърна към всички гости и ги поздрави с „Добре дошли”, като им пожела благодатни и щастливи духовновъзвисени дни в благословените двори на обителта. Епископът посочи, че в утрешния ден, в който предстои ръкоположението на наречения за Белоградчишки епископ Поликарп, ще бъде осветена и възстановената по древен образец църква на св. Пантелеймон и св. Параскева Римлянка, които светии Църквата почита в тези дни. С което духовните радости в утрешния ден ще бъдат две.

Накрая покани всички свързани с обителта и духовно с наречения за Белоградчишки епископ Поликарп на братска трапеза. На нея своите почитания към направеното в обителта и епархията, въпреки тежката икономическа криза, и лично към архимандрит Поликарп изказаха след приветствените думи на митр. Дометиан, митрополит Григорий и архимандрит Филип.

~***~

Подробен ФОТОРЕПОРТАЖ вижте тук:

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=146629

Текст: Анула Христова
Снимки: Ромео Чолаков


 

 

Снимки

Архиерейска празнична вечерняПаметна снимкаПаметна снимкаВелички епископ Сионий със светогорски гости
« предишна новинаследваща новина »