ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Всеправославен църковно-народен празник: ХИРОТОНИЯ НА БЕЛОГРАДЧИШКИ ЕПИСКОП ПОЛИКАРП

28 юли 2014 12:47, Българска Патриаршия
Хиротония на Белоградчишки Поликарп

На 27 юли, празника на светите Седем Български светилника и на безсребърника лечител св. Пантелеймон, неделята на Христовото чудо с даряване светлина на човеците, съгласно решение на Св. Синод Българската православна църква – Българска патриаршия се сподоби с нов епископ – Белоградчишки ПОЛИКАРП.

Хиротонията на приемника на Левкополската епископия се състоя в съборния Богородичен храм на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча”. Тя се превърна в общоправославен празничен събор на клир, монаси, монахини и миряни от България, Света Гора - Атон, Русия, Сърбия, Румъния и Гърция. Още от ранна утрин красиво уредените манастирски двори се изпълниха с множество гости от свети обители и енории от страната и съседни православни балкански страни.

Точно в 8,00 часа под звъна на камбаните кириархът на Видинска епархия Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан бе посрещнат от духовенството и влезе в храма за утринното богослужение. Непосредствено преди започването на тържествената света Литургия нареченият за епископ архимандрит Поликарп застана пред досточтимите архиереи, като изповяда Символа на Православната вяра и положи обети за предстоящото му архиерейско служение.

С началото на св. Литургия архиереите влязоха в светия олтар. Там нареченият за епископ коленичи пред светия Престол, а архиереите възложиха върху му светото евангелие и ръцете си, призовавайки Божията благодат върху му.

Хиротонията бе извършена от Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан. Молитвените прошения при тайнството по възвеждането в епископско служение бяха възнасяни от високопреосвещения Великотърновски митрополит Григорий. В съслужение при утринното и литургийно последование за хиротонията бяха още: Негово Високопреосвещенство архиепископ Сава - викарий на Руския патриарх Кирил, Техни Преосвещенства: Велички епископ Сионий - игумен на обителта и духовен отец на възвеждания епископ, Траянополски епископ Киприан - викарий на Врачанския митрополит, Деволски еп. Теодосий и Месемврийски еп. Яков, още преосвещените епископи Марко и Давид от Охридската архиепископия на Сръбската патриаршия, Техни Високопреподобия: архимандрит Антим - протосингел на Видинска св. митрополия, архимандрит Януарий – игумен на Шипченския манастир, архимандрит Харалампий - епархийски проповедник на Видинска св. митрополия, архимандрит Исак, архимандрит Исаия – Сръбска патриаршия, архимандрит Епифаний – Килкиска митрополия на Еладската архиепископия; представителят на Руския патриарх в България архимандрит Филип (Василцев) и представителят на Румънската църква у нас ставр. ик. Нелуц Опря; йеромонах Епифаний - брат на светогорския манасир „Пантократор”, йеродякон Йеремия – брат на светогорския манастир „Ксенофонт”, йеромонах Максим, протодякон Александър Нешев и дякони.

Сред гостите богомолци в храма бяха и монахини от гръцкия манастир в Акритохори „Св. Йоан Предтеча”, както и други братя и сестри от свети обители и енории, свързани с духовното израстване и възпитание на наречения архимандрит от времето на неговото образование в школите на съседната посестрима Църква. А сред официалните гости застанаха представители на местните и общински власти, деканът на Софийския Богословски факултет "Св. Климент Охридски" г-н Ал. Омарчевски и и.д. ректорът на Софийската семинария "Св. Йоан Рилски" г-н Д. Костадинов. Тук бяха още множество богослови - преподаватели, възпитатели и учащи се. Тържествеността на хиротонията се възпълваше от песнопенията на смесения хор на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" с ръководител доц. Димитър Димитров.

След тайноизвършителните моления нареченият бе провъзгласен за Белоградчишки епископ. При възгласи „Достоен!” младият архиерей получи отличителните знаци на епископската власт – сакос, омофор, енголпие и митра. При тяхното връчване митрополит Дометиан се обръщаше към богомолното множество с въпроса: „Достоен???” Следваше възторжен отговор: „Достоен!!!” Последва мощен звън на ръкотворни камбани и природен гръм на неръкотворното небе. Свеж полъх и тих дъждец ороси дошлите да приложат усилни молитви за благо и спасително за всички служение на новия епископ на Българската православна църква – БЕЛОГРАДЧИШКИ ПОЛИКАРП.

Новият епископ благослови народа и в останалата част от литургийното последование взе участие вече като архиерей на своята първа св. Литургия.

В края на богослужението Видинският митрополит Дометиан се обърна със слово към своя нов викарий и му връчи символа на придобитата духовна власт – архиерейския жезъл. (Словото виж тук: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=146547)

В своя отговор към бащинското приветствие на митрополита епископ Поликарп каза: „Като се моля по Вашите молитви Господ Иисус Христос да ме окриля и благославя с Негово съдействие и мир, Ви заявявам, че ще се старая от тук нататък, в моето служение като Ваш викарен епископ да Ви бъда за радост и утеха, да Ви бъда в помощ на нелекото Ви служение, да бъда послушен във всичко, за да се прослави Бог във Вашите дела и Неговата блага вест да пропие сърцата на поверените Ви духовни чеда – свещенически и монашески чин във Видинска епархия, богопредани християни и съграждани” (Цялото слово виж тук: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=146546)

От името на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил Возкресенският архиепископ Сава приветства нововъзведеният Белоградчишки епископ Поликарп и акцентира, че това е първият случай, когато архиерей на РПЦ взима лично участие в произвеждането в епископски сан на архиерей от друга Православна църква, което подчертава изключителността на църковното събитие.

От името на местната общинска власт кметът на град Видин г-н Герго Гергов връчи на новия викарий на Видинския митрополит герба на Видинската община в символ на общата им отговорност пред народа и Бога.

След отправените многолетствия духовниците се оправиха към двора за освещаването на новия храм „Св. вмчк Пантелеймон и св. прпмчца Параскева” - свидетелство на живата и обновяваща се вяра в района.

НЕКА БОГ ПО МОЛИТВИТЕ НА СВОИТЕ СВЕТИИ УКРЕПЯВА И ВЪЗРАЖДА ОТ БЛАГОДАТ В БЛАГОДАТ СВОЯ НОВ АРХИЕРЕЙ – БЕЛОГРАДЧИШКИЯ ЕПИСКОП ПОЛИКАРП ЗА РАДОСТ И СПАСЕНИЕ НА ЦЯЛАТА РОДНА БПЦ-БП!

~*~

Подробни ФОТОРЕПОРТАЖИ от събитието вижте тук:

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=146752

и

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=146815

Анула Христова
 

 

« предишна новинаследваща новина »