ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеска св. Литургия за празника на св. Пантелеймон и св. Седмочисленици

28 юли 2014 23:02, Софийска митрополия
Патриаршеска св. Литургия за празника на св. Пантелеймон и св. Седмочисленици

В празничния ден посветен на светите първоучители и просветители на славянските народи, както и на дивния великомъченик и целител св. Пантелеймон, в столичния храм "Св. Седмочисленици" бе отслужена патриаршеска света Литургия.

Многочислени богомолци участваха молитвено в прославата на седемте светила запалили огъня на духовната просвета и великия страстотерпец и угодник Христов.

Светата Литургия оглави Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит в съслужение с патриаршеския си викарий - Тивериополски еп. Тихон, председателя на храма ставрофорен иконом Николай Коцев, председателя на митрополитската катедрала ставроф. ик. Мина Минчев, свещеник Станко Дидов от храмовото духовенство и митрополитския дякон Иван Петков.

Много деца последвани от родителите си пристъпиха към светите Тайни.

В словото си за празника Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит говори за делото на просветителите устроено според благата промислителна воля Божия и за неговата цел да доведе до Бога и истинското богопознание. Прославата на апостолите на Христовото учение и проповедници на вярата в Бога завърши с призив към всички да изпълним техните завети: вяра в Бога, твърдо изповядване на Православието и любов към знанието и просветата.

Ставрофорен икононом Николай Коцев изказа благодарността си към Негово Светейшество за посещението му. Многобройни многолетствия огласиха храма като благодатен завършек на достойното честване на непоклатимите стълбове на Православието.

Текст и снимка: Валя Кантаржиева

 

 

Снимки

Патриаршеска св. Литургия за празника на св. Пантелеймон и св. СедмочисленициПатриаршеска св. Литургия за празника на св. Пантелеймон и св. Седмочисленици Патриаршеска св. Литургия за празника на св. Пантелеймон и св. Седмочисленици Патриаршеска св. Литургия за празника на св. Пантелеймон и св. Седмочисленици Тивериополският еп. ТихонПричастнициПатриаршеска св. Литургия за празника на св. Пантелеймон и св. Седмочисленици Патриаршеска св. Литургия за празника на св. Пантелеймон и св. Седмочисленици Патриаршеска св. Литургия за празника на св. Пантелеймон и св. Седмочисленици Патриаршеска св. Литургия за празника на св. Пантелеймон и св. Седмочисленици
« предишна новинаследваща новина »