ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО ЗА СВ. СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ

30 юли 2014 12:59, Българска Патриаршия

„Идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал." (Мат. 28:19-20)

 

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Всяка година на този ден Българската православна църква прославя светите Седмочисленици - светите братя Кирил и Методий и техните най-изявени ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Имената на светите равноапостолни Кирил и Методий са записани със златни букви в историята на православната святост. Техният живот бил нагледно изпълнение на завета на Спасителя, отправен към апостолите: „Идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал" (Мат. 28:19-20). Жертвеният подвиг на светите братя на нивата на просвещението поставил основите на писмената славянска култура. Славянската писменост била дрехата, обличаща съдържанието на евангелската истина.

Светите Кирил и Методий не случайно били прославени от Църквата в лика на равноапостолните. Подобно на Христовите ученици те сеели семената на евангелското учение сред народите, били гонени, ставали жертви на клевети. Те биха могли да повторят думите на апостол Павел: „Злословени - благославяме; гонени - търпим" (1Кор. 4:12). Но Господ винаги възнаграждава смирението и усърдието на тези, които беззаветно и предано Му служат.

Въпреки неуспеха на Моравската мисия на светите Братя, тяхното дело не погинало. Напротив, посетите от тях семена „паднаха на добра земя и почнаха да дават плод" (Мат.13:8). Учениците на равноапостолните Братя намерили убежище в България, която станала новия център на славянската писменост. И вече чрез България наследството на равноапостолните просветители проникнало в други славянски страни и оказало огромно въздействие върху техния религиозен живот и култура.

Учениците на светите Братя пристигнали в България в най-подходящия момент, интензивно се трудили за влизането на българи и славяни в семейството на християнските народи и благодарение на своите преводи и трудове станали основатели на древната църковнославянска книжнина.

Просветителите на славяните и техните ученици знаели, че в купела на мисионерското служение се освещава всеки език и става носител на спасителната вест. Славянският език, преобразен по такъв начин, изпълнен с духовно съдържание, потопен в светоотеческата традиция, станал носител на благовестието за спасението и едновременно източник на обновлението, на образованието, на благочестието и на културния подем на обществото.

Братя и сестри, светите Седмочисленици били не само високообразовани, но и просветени и богоозарени мъже. Те се трудели усърдно и неуморно, подкрепяни от Божията благодат, за присаждането на славяните към дървото на християнската вяра и допринесли за развитието на обществения и духовния живот.

Отдавайки почит на светите Седмочисленици, ние трябва да осъзнаем, че без осмислени усилия, без православен дух, без озарение и без стремеж към святост, без преодоляване на нашето его и на страстите, които ни владеят, без жертви, без опазване на нашите духовни традиции, без благодат и помощ от Господа, ние не ще можем успешно да осъществяваме мисията на Църквата и да допринасяме за духовното възраждане на нацията. Само, когато очистим сърцата си и ги озарим със светлината на богопознанието, ние можем да се надяваме на успех.

Нека отправим молитва към светите Седмочисленици с думите от техния тропар: "Вие, непоклатими стълбове и Боговдъхновени поборници за нашата реч, прогонили езическото бесовско учение, молете се на Христа Бога да утвърди нашата Църква и да дарува на душите ни велика милост". Амин.

~~~

Словото е произнесено от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на 27 юли 2014 г. в столичния храм "Св. Седмочисленици"

 

 

« предишна новинаследваща новина »