ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествена вечерна служба в памет на св. Пантелеймон във Видин

30 юли 2014 22:14, Видинска митрополия
Тържествена вечерна служба в памет на св. Пантелеймон във Видин

На 30 юли с тържествена вечерна служба в старинен храм „Св. вмчк Пантелеймон“, намиращ се в комплекса на Видинска света митрополия, бе дадено началото на отбелязване паметта на св. Пантелеймон, небесен покровител на Видин и видинските граждани.

Паметта на св. Пантелеймон се отбеляза тази година във Видин на 30/31 юли, защото на 27 юли бе организирано тържество в Лопушанския манастир, което възпрепятства почитането на светеца, патрон на старинния храм на Видин. Тържествата се организират с благословението на Видинския митрополит Дометиан.

Тържествената вечерна служба бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит Дометиан, в съслужение с духовници от Видин.

Клиросното пение оглавиха архимандрит Евтимий и архимандрит Исаак.

По време на вечерната молитва в прослава на св. Пантелеймон бе извършено и чинопоследованието на петохлебието, както и бе осветено коливо-жито в памет на празнувания светец.

По време на вечерната служба с благослов и думи за вечен живот към вярващите християни се обърна епископ Поликарп, който изтъкна силната вяра и доверие, които е притежавал св. Пантелеймон, и които е завещал и на нас, за да пребъдваме чрез тях в любовта Христова. Епископ Поликарп насърчи вярващите християни да радеят за придобиване на Христовата любов по примера на св. Пантелеймон и чрез този благ пример да послужат за обръщането на хората към Бога.

След края на вечерната служба бе извършено и литийно шествие с чудотворния образ на св. Пантелеймон, който се пази в древния храм на Видин, около комплекса на Видинска света митрополия.

В литийното шествие участие взеха изпълнители от Градския духов оркестър при Община – Видин, както и множество вярващи християни.

Иконата на Чудотвореца св. Пантелеймон бе поставена в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“ и бе даден краят на вечерното богослужение.

В митрополитския храм епископ Поликарп благослови вярващите християни и ги призова да вярват, да са изпълнени с надежда в Бога, както и да изпълват сърцата си с любов и да бъдат истински последователи на Господ Иисус Христос.

В навечерието на свето-Пантелеймоновия празник бе открит и благотворителен базар, средствата от който са предназначени за благоукрасяването и поддържането на старинния храм на Видин.

На вярващите християни бе раздадено петохлебие и коливо за здраве, благословение и духовна радост.

~*~

За повече снимки посетете

http://on.fb.me/1rSolro

Текст: Белоградчишки епископ Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »