ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено бе отбелязана паметта на св. Пантелеймон във Видин

31 юли 2014 15:57, Видинска митрополия
Тържествено бе отбелязана паметта на св. Пантелеймон във Видин

На 31 юли с тържествена света Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“, намиращ се в двора на Видинска света митрополия, бе почетена паметта на св. Пантелеймон, небесен покровител на Видин.

Тържествената света Литургия бе оглавена с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с архимандрит Евтимий, архимандрит Самуил, архимандрит Исаак, свещеник Ставри Велинов и протодякон Александър Нешев от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Проповед върху евангелското четиво, живота и светостта на св. Пантелеймон произнесе епископ Поликарп, който изхождайки от думите на Господ Иисус Христос, вдъхнови вярващите да бъдат подражатели на Христовата любов, саможертва и проповед в живота си. "Да обичат Църквата и вярата и да бъдат всеотдайни в своя духовен и социален живот"- пожела новият епископ на Българската църква.

След края светата Литургия бе осветено коливо /жито/ и корбан за здраве и благословение на гражданите на Видин.

Епископ Поликарп благослови вярващите християни от името на Видинския митрополит Дометиан и ги поздрави със светлия празник, който е един от достойните паметни дни в духовния живот на Видин и епархията като им пожела мир, здраве и търпение.

Вярващите християни и гостите на храма имаха възможност да разгледат и участват в Базар, средствата от който ще бъдат използвани за облагородяването и реставрацията на старинния храм „Св. Пантелеймон“.

За повече снимки посетете http://on.fb.me/1uKsjV9

Текст: Белоградчишки епископ Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »