ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Потегли поклонническият път "Рилският Чудотворец"

01 август 2014 14:13, Софийска митрополия
 Поклониическият път "Рилският Чудотворец"

За пета поредна година в столицата потегли поклонническият път "Рилският Чудотворец". Идеята на неколцина млади хора да достигнат пеша до Рилския манастир и да се поклонят пред мощите на светеца се превърна в ежегодно събитие, в което се включват все повече християни от различни краища на България, както и от други държави, окрилени от християнските си стремежи за възрастване в духовния живот.

През шестте дни (1-6 август) на прехода до манастира участниците ще преминат три планини - Витоша, Верила и Рила като, изминавайки пеша повече от 100 км, ще нощуват на палаткови лагери в района на различни населени места.

Събитието се провежда с благословението на Софийската св. митрополия и в подкрепа на кандидатурата на София за „Европейска столица на културата 2019”, като цели да популяризира християнското поклонничество в България.

За пети пореден път литията, начело със св. Кръст Господен, иконата и хоругвата на св. Йоан Рилски, тръгна от столичния храм "Св. София" след като там бе отслужена литургия от ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия и един от инициаторите на организираното пътуване пеша до Рилския манастир.

След литургията Негово Преосвещенство Главиницки еп. Йоан отслужи празничен водосвет в храма, поръси със светена вода поклонниците и отправи благопожелания за успешен, безавариен планински преход и благополучно завръщане у дома.

Първата спирка на поклонническия път бе Ротондата „Св. Георги Победоносец”, откъдето през 1469 г. са пренесени в Рилския манастир мощите на св. Йоан Рилски.

Там бе направена кратка молитва от епископ Йоан, осветени хлебни приношения в чест на поклонничеството. И така благословени от св. мощи и икони в храма участниците в поклонническия път се отправиха към подножието на Черни връх, където ще е и първата им нощувка - в хижите, намиращи се близо под самия връх.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празнична литургия в храм "Св. София"Празнична литургия в храм "Св. София"Честният кръстВ храмаПразничен водосветПразничен водосветСтавроф. ик. Ангел АнгеловВ храмаГлавиницки еп. ЙоанПразничен водосвет Празничен водосветПразничен водосветПред храмаПред храмаПред храмаЛитияЛитияЛития Лития Лития Лития Лития Лития В ротондатаВ ротондата В ротондата В ротондатаВ ротондата
« предишна новинаследваща новина »