ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Започна Богородичният пост

02 август 2014 09:39, Софийска митрополия
Молебен канон в храм "Св. Неделя"

Светата Църква е определила в първия ден на месец август да започне петнадесетдневен Богородичен пост. Това е денят, в който се извършва водосвет и се изнася светият кръст за поклонение от страна на вярващите. Тази традиция идва като установление още от Средновековието. През този период, от четирите годишни сезона най-трудно и опасно за преживяване било лятото, когато били най-масовите епидемии. Затова на 1 август, в средновековните християнски градове Църквата извършвала водосвет и подпомагала християните с изнасянето на светия кръст - неговата сила да осени града през летните жеги и по този начин да запази и жителите от многобройните болести.

След като сутринта е въздигнала Христовия кръст за вдъхновение и утешение на вярващите, вечерта Църквата започва поредица изпълнения на Богородичния молебен канон - молитвено последование към Божията майка.

Според установена традиция в София това молитвено последование се извършва и съборно в различни столични храмове.

Първото от тези молебни последования бе изпълнено в митрополитската катедрала “Св. Неделя”, възглавено от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Наред с храмовото духовенство участие взеха голямо множество предстоятели и свещенослужители от София.

Молитвено участие взе Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит.

На певницата песнословеха свещеници със сборна група псалти от различни столични църкви.

В края на богослужението епископ Григорий произнесе духовно-ободрително слово и подчерта спасителното за всички ни значение на общата ни Майка - Божията майка.

В края на последованието Негово Светейшество благослови християните събрали се в храма и ги насърчи за духовен подвиг в дните на Богородичния пост.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Молебен канон в храм "Св. Неделя"  Молебен канон в храм "Св. Неделя"Молебен канон в храм "Св. Неделя"Молебен канон в храм "Св. Неделя"Св.КръстМолебен канон в храм "Св. Неделя"Молебен канон в храм "Св. Неделя"Молебен канон в храм "Св. Неделя"Браницки епископ ГригорийМолебен канон в храм "Св. Неделя"В храмаМолебен канон в храм "Св. Неделя"Молебен канон в храм "Св. Неделя"Молебен канон в храм "Св. Неделя"Молебен канон в храм "Св. Неделя"Молебен канон в храм "Св. Неделя"Молебен канон в храм "Св. Неделя"Молебен канон в храм "Св. Неделя"Ставр.ик. Мина МинчевНегово Светейшество патриарх НеофитНегово Светейшество патриарх НеофитНегово Светейшество патриарх НеофитСтавр.ик. Мина МинчевВ храма
« предишна новинаследваща новина »