ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Викарният епископ Григорий отслужи св. Литургия в ротондата "Св. Георги"

03 август 2014 19:32, Софийска митрополия
Браницки епископ Григорий

В неделния ден на 3 август (8 Неделя след Петдесетница) Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, софийският викарий, възглави св. Литургия в древната столична църква - ротондата "Св. Георги". Заедно с архиерея съслужиха председателят на храма иконом Йоан Куков, протойерей Йоан Чикалов - председател на храм "Св. Параскева", и дякон Васил Танев.

В храма се събраха десетки християни, които отправиха съборна молитва към Бога в тези очистителни дни, посветени на св. Богородица.

В края на богослужбата отеческо и вдъхновено слово върху текста на днешното евангелско четиво произнесе епископ Григорий.

"И ето, че денят се превали и учениците Му се обърнаха към Него с молба да разпусне народа, защото мястото е пусто и да отидат в съседните села и да си купят нещо за ядене. Но Господ Иисус Христос им каза: „Вие им дайте да ядат". И те смутени видели, че има само пет хляба и две риби, но Господ Иисус Христос нареди, щото народът да насяда на групи на земята, взе хляба и рибите и ги благослови, преломи и даде на апостолите, а те - на народа, и всички се наситиха и събраха 12 кошници пълни с къшеи…" Ето какво чудо извърши Господ Иисус Христос пред Своите ученици и това огромно множество народ!

Ако обърнем внимание, ще видим, че когато Господ Иисус Христос насити този народ, Той първо насити техния духовен глад – техния глад за слово Божие, техния глад за царство Божие, техния глад за правда и истина. И когато ги насити духовно, тогава Той накара светите апостоли да дадат и телесната храна – необходимото за телесното съществуване на тези човеци.

Светите апостоли се смутиха, защото нямаха нищо освен пет хляба и две риби… И Господ Иисус Христос стори чудо: накара народа да насяда по групи, благослови, раздели, преломи хлябовете и рибите и раздаде на апостолите, а те на народа. Ето как Господ Иисус Христос след като видя духовната жажда на тези човеци, ги насити и с небесна храна! Не ги изостави, след като са чули за словото Господне, да се скитат по тъмните пътища и села и да търсят да си купуват храна!

Мнозина биха казали сега: „Ако Господ Иисус Христос дойдеше, и ние щяхме да стоим цял ден да Го слушаме! Ако бяхме тогава между онзи народ, и ние щяхме да стоим в нозете Му!“

Но нима Господ Иисус Христос не ни говори и сега, нима Господ Иисус Христос не проповядва и сега словото Божие?! Нима не го прави в храмовете Господни, които призовават с камбанен звън всички православни християни?! Но колко от тези християни отиват, за да наситят своята душа, да заситят своя духовен глад?!

Малцина са тези, които търсят от Господа Неговата духовна храна, събират се в храмовете, дето Господ Иисус Христос е казал: „Дето са двама…! А нима храмът не е мястото, където двама, трима или повече човеци са събрани в име Господне?! Нима там не е мястото, където Господ Иисус Христос невидимо присъства – където присъства в светите Тайни и където се чете именно словото Господне – светото Евангелие, където се проповядва словото Господне накрая на всяка богослужба?!

Така че и сега Господ Иисус Христос говори, и сега Господ Иисус Христос проповядва… Но трябва човек да търси - да търси царството Божие, да жадува за словото Господне и да намери мъничко време да посвети на Бога, да посвети на душата си, да посвети на спасението си“ - каза в словото си владиката.

„Вижте колко хора са отишли и са останали – 5000 души без жените и децата… - продължи владиката. - Можем да предположим, че това е било множество от 20 000 човеци, събрани в подножието на хълма, където Господ Иисус Христос стои и говори, застанали в нозете Му и слушали Неговото слово – словото за Вечния живот! И ето, че Господ Иисус Христос засити техния глад духовен и тогава не забрави и техните телесни нужди – напротив, нахрани ги и ги отпусна да си отидат наситени и с веществената телесна храна! Господ ни показва, че и сега тези, които се оправдават, че работят, че са ангажирани, че са с много трудове върху плещите си, с обществена работа, с грижи за своите семейства, че те именно трябва първо да потърсят Царството Божие, първом да потърсят духовната храна за себе си и своето семейство и тогава Господ Иисус Христос няма никога да ги лиши и от техните телесни нужди!

Но ето, че обратно – човеците, залисани в своите житейски грижи да набавят материалното и вещественото, забравят най-важното: забравят духовната храна, забравят душата, която е безплътна, забравят нейното спасение, забравят Царството небесно!

Затова трябва да си вземем поука! Да помним и знаем, че Господ Иисус Христос след като види нашата жажда духовна, нашия духовен глад, Той няма да ни лиши и няма да ни изостави и без телесните, веществените, тези потребности, които има всеки човек и които Господ Иисус Христос най-добре знае и познава…“

След това владиката обърна внимание на още два много поучителни за всички нас момента: начина, по който е раздадена храната – първо на апостолите и след това на всички, които са насядали на групи и спокойно изчакват реда си, а не както често се случва днес в храмовете по празници, когато има много хора, често никой не спазва ред, а с бутане, с нерви и дори с неприлични думи, които се отправят към ближните, загубва това, което е получил преди малко, когато е отправял своите молитви към Бога. Накрая събраните 12 коша пълни с останалите къшеи храна са прилежно събрани в седем коша, което ни показва как трябва да се отнасяме към всичко, което е благословено от Бога – благословената храна, благословеното питие, благословените плодове – всичко, което е благословено от Бога ние трябва да го уважаваме!

В края на словото си Негово Преосвещенство преподаде на всички отеческия благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и от негово име поздрави отец-предстоятеля на храма, съслужилите свещеници и всички молитвено участващи в празничната св. Литургия.

Текст: Весела Игнатова, Нина Комарова
Снимки: Нина Комарова

 

 

Снимки

Ротондата "Св. Георги"Браницки епископ ГригорийБраницки епископ Григорий Св. Литургия в ротондата "Св. Георги"Св. Литургия в ротондата "Св. Георги"Св. Литургия в ротондата "Св. Георги"Браницки епископ Григорий
« предишна новинаследваща новина »