ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Освещаване на икони в гр. Вършец

06 август 2014 23:33, Видинска митрополия
Освещаване на икони в гр. Вършец

На 6 август, когато Църквата отбелязва големия празник Преображение Господне, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан в енорийския храм „Св. вмчк Георги Победоносец“, гр. Вършец, бе извършен водосвет и тържествено освещаване на две икони, направени в чест на св. Георги Победоносец и св. Йоан Рилски Чудотворец.

Иконите бяха осветени от викария на Видинския митрополит Дометиан, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който тържествено бе посрещнат от енорийския свещеник отец Петко Балджиев, духовници и вярващи християни в храма, където бе извършено и моление за здраве, духовно и социално утвърждаване на вярващите.

Двата свещени образа, които тържествено бяха осветени, са дарени на храма от благочестивите енориаши Мирчо и Наталия, и техните две деца, а са изписани от сестрите монахини при Клисурската света обител „Св. св. Кирил и Методий“.

След водоосвещението, молебена и освещаването на светите икони епископ Поликарп произнесе слово пред присъстващите, в което отправи благослов и поздрав от името на Видинския митрополит Дометиан. Той благодари за топлото посрещане, както и за духовния жест на дарителите, украсили храма на Вършец с чудни образи на светци, които са скъпи на православния християнин.

Епископ Поликарп поздрави вярващите с празника Преображение Господне и им пожела да бъдат предани на вярата и Църквата, както и да се стремят според силите си да участват дейно в църковния, духовния и богослужебния живот, за да дават добро свидетелство за вярата си, като бъдат пример за онези, които ги заобикалят. Той призова присъстващите да бъдат дарители, да помагат на хората кой с каквото може, защото винаги можем да помогнем на нашия ближен не само финансово, но и с подкрепа, състрадание, блага дума и разбирателство.

Гостите бяха приветствани от отец Петко Балджиев, който изказа задоволство от посещението, както и от дарителския жест и акт на вярващите енориаши Мирчо и Наталия.

След тържеството всички минаха, за да се поръсят за здраве и благословение.

За повече снимки посетете http://on.fb.me/1oDTqfn

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »