ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеската литургия за Преображение Господне

06 август 2014 18:24, Софийска митрополия
Негово Светейшество патриарх Неофит

„Христовата светлина, която просвещава всеки човек идващ на света, да бъде и в нашия обществен и граждански живот, в нашия дом! Да бъдем съхранени със силата Божия от всяка беда. Сполетените от злополучия да бъдат подкрепени от Божията сила, да се преборят с тежките дни, които са преживели. А ние да се помолим за техния бъдещ успех и за тяхното добро устройване на житейския път. Всички да бъдем честити в днешния празник и да молим Бога да бъде милостив към нас!“ - това каза Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит в деня на славното Христово Преображение в столичния храм „Преображение Господне“, който днес тържествено отбелязва своя храмов празник.

Хиляди софиянци се стекоха в кв. "Лозенец", за да влязат заедно в радостта на чудния празник, да вземат молитвено участие в духовното тържество на енорията и да получат архипастирското благословение на първойерарха на Българската църква.

Негово Светейшество, който за първи път посещава храма като Софийски митрополит, бе впечатлен от благолепието и благоустройството на църквата, за която църковното настоятелство ревностно се грижи, а храмовото свещенство духовно обгрижва.

С камбанен звън кириархът на Софийска епархия бе посрещнат в празнуващия храм, където го очакваха голямо множество свещенослужители и миряни.

В празничния ден заедно с патриарха край св. Трапеза застанаха викарният епископ Браницки Григорий, архимандрит Теофан, ставр. ик. Ангел Ангелов - софийски протосингел, ик. Кирил Дидов - духовен надзорник на епархията, и голям брой предстоятели и свещенослужители на софийски храмове, сред които бе и храмовото духовенство, во главе с предстоятеля иконом Василий Сарян.

На двете певници бяха застанали известни църковни певци, които с вещина изпълняваха песнопенията и заедно с митрополитския протодякон Иван Петков и дякон Васил Танев допринасяха за молитвеното настроение на вярващите и за празничното настроение на църковната богослужба.

Народът пееше вдъхновено заедно с певците тропара на празника, а "Символът на вярата" и Господнята молитва "Отче наш" звучаха мощно и уверено от устата на стотиците християни, изпълнили до краен предел храма (въпреки дъждовния и работен ден).

Мнозина вярващи със своите деца се бяха подготвили и пристъпиха за св. Причастие.

Преди отпуста, според богослужебния устав на деня, викарният епископ прочете молитвата "Начатки овощей", която на този ден специално се прибавя за освещаване на гроздето и всички начатъци от земните плодове.

Към многолюдното събрание с отеческо, пастирско слово се обърна светейшият ни патриарх. Той поздрави предстоятеля на храма ик. Василий Сарян, който полага много усилия за благоустрояването на храма, и каза, че „този храм се преобразява все повече и ни привлича за молитва“, благодари на църковното настоятелство, певците и иконописците и даде своя първосветителски благослов, като пожела: „Преобразилият се в слава Христос Бог по Своята велика милост да докосне с нетленна светлина нашите души, за да изречем: „Светодавче Господи, слава Тебе!“

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Посрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово Светейшество Посрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоДуховенствотоНегово Светейшество патриарх НеофитНегово Светейшество патриарх НеофитНа певницата На певницатаПатриаршеска литургия за Преображение ГосподнеПатриаршеска литургия за Преображение ГосподнеПатриаршеска литургия за Преображение ГосподнеПатриаршеска литургия за Преображение ГосподнеПатриаршеска литургия за Преображение ГосподнеПатриаршеска литургия за Преображение ГосподнеПатриаршеска литургия за Преображение ГосподнеПатриаршеска литургия за Преображение ГосподнеПатриаршеска литургия за Преображение ГосподнеПатриаршеска литургия за Преображение ГосподнеПатриаршеска литургия за Преображение Господне Патриаршеска литургия за Преображение Господне Патриаршеска литургия за Преображение Господне Патриаршеска литургия за Преображение Господне Патриаршеска литургия за Преображение Господне Патриаршеска литургия за Преображение Господне Патриаршеска литургия за Преображение Господне На певницатаПатриаршеска литургия за Преображение Господне Патриаршеска литургия за Преображение Господне Патриаршеска литургия за Преображение ГосподнеГроздове за освещаванеПатриаршеска литургия за Преображение Господне Цветя за Негово СветейшествоПатриаршеска литургия за Преображение Господне Патриаршеска литургия за Преображение Господне Патриаршеска литургия за Преображение Господне Патриаршеска литургия за Преображение Господне Патриаршеска литургия за Преображение Господне Патриаршеска литургия за Преображение Господне Патриаршеска литургия за Преображение Господне Патриаршеска литургия за Преображение Господне
« предишна новинаследваща новина »