ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молебен канон на св. Богородица в столичния храм "Успение Богородично"

08 август 2014 09:56, Софийска митрополия
Молебен канон на св. Богородица в столичния храм "Успение Богородично"

„Пресветая Богородице, спаси нас!“- с тази молитва на уста продължаваме попрището на Богородичния пост и молим св. Богородица да не престава да бъде наша Застъпница, наша Закрилница, наша Спасителка. И тя е такава, защото тя може бързо да ни се притече на помощ, когато се отдалечаваме от нашето спасение. Затова многократно и горещо й се молим: "Пресветая Богородице, спаси нас!“- с тези думи Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, завърши вечерното богослужение, в което бе изпълнен Молебният канон на Пресвета Богородица.

Съгласно програмата на Софийска св. митрополия молитвеното последование бе отслужено съборно в столичния храм „Успение Богородично“ на бул. „България“ и бе възглавено от викарния епископ. Заедно с него съслужиха софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов, духовният надзорник на Софийска епархия - ик. Кирил Дидов, храмовото духовенство во главе с предстоятеля протойерей Лука Наплатанов и свещенослужители от столични храмове.

В храма, изцяло обновен с нови стенописи във византийски стил, се събраха десетки християни от цяла София.

Сборна група певци от софийски храмове изпълняваха умилителните и възхвални песнопения в чест на св. Богородица, а вярващите християни бяха притихнали в молитва към Бога и пресветата Дева.

В края на богослужението към църковното изпълнение с пастирско слово се обърна отец-протосингелът, който насочи мисълта ни към св. Богородица като "стълба, по която върви човечеството към Бога, и жива връзка между земния и небесния живот".

Като благодари на отец Ангел за прекрасното слово, на предстоятеля и църковното настоятелство, които се грижат за храма, и на певците, софийският викарий преподаде патриаршеския благослов на вярващите.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Молебен канон на св. Богородица в столичния храм "Успение Богородично"Молебен канон на св. Богородица в столичния храм "Успение Богородично"Молебен канон на св. Богородица в столичния храм "Успение Богородично"Молебен канон на св. Богородица в столичния храм "Успение Богородично"Молебен канон на св. Богородица в столичния храм "Успение Богородично"Молебен канон на св. Богородица в столичния храм "Успение Богородично"Молебен канон на св. Богородица в столичния храм "Успение Богородично"Молебен канон на св. Богородица в столичния храм "Успение Богородично"Молебен канон на св. Богородица в столичния храм "Успение Богородично"Молебен канон на св. Богородица в столичния храм "Успение Богородично"Молебен канон на св. Богородица в столичния храм "Успение Богородично"Молебен канон на св. Богородица в столичния храм "Успение Богородично"Молебен канон на св. Богородица в столичния храм "Успение Богородично"Молебен канон на св. Богородица в столичния храм "Успение Богородично"Молебен канон на св. Богородица в столичния храм "Успение Богородично"Молебен канон на св. Богородица в столичния храм "Успение Богородично"Ставр. ик. Ангел АнгеловМолебен канон на св. Богородица в столичния храм "Успение Богородично"Браницки епископ ГригорийМолебен канон на св. Богородица в столичния храм "Успение Богородично"Молебен канон на св. Богородица в столичния храм "Успение Богородично"Молебен канон на св. Богородица в столичния храм "Успение Богородично"
« предишна новинаследваща новина »