ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Програма за празника Успение Богородично в Бачковския манастир

09 август 2014 09:59, Бачковска света обител
Бачковският манастир

Манастирското братство и игуменът на манастира приканват всички православни християни да вземат молитвено участие в храмовия празник на светата обител на 15.08.2014 г.

Празненствата ще протекат при следния ред:

Начало – на 14.08. в 18,00 ч. с 9-и час с Малка вечерня;

19-20 ч. – почивка;

20 ч. – начало на Всенощното бдение:

1. Повечерие с Велика вечерня, на повечерието ще се прочете Молебният канон на Пресвета Богородица пред Чудотворната икона на Бачковския манастир.

2. Около 23 ч. – петохлебие.

3. Около 24 ч. – начало на утренята – на това чинопоследование ще се отслужи Опело на Пресвета Богородица, след което ще започне литийното шествие, предвождано от празничната икона на Успение Богородично и копие на Чудотворната икона на манастира. Двете икони ще бъдат носени от представители на Националната гвардейска част, а цялата лития ще бъде „охранявана” от почетен караул от военнослужещи от ІV артилерийски асеновградски полк с факли в ръце. След тях ще вървят свещенослужителите и игуменът със св. Плащаница на Пресвета Богородица – символ на погребението на пресветата Дева. (Тази лития се извършва за първи път от 200 години насам и символизира преклонението на целия народ, в лицето на Националната гвардейска част, пред нашата всеобща християнска Майка и молитвена Застъпница св. Богородица.)

Пред портите на светата обител ще бъде отслужен молебен за здраве и отминаване на бедствията за целокупния български народ. След това литията се връща в храма.

4. Около 4 ч. на 15.08. започва св. Литургия за празника Успение на св. Богородица.

5. Около 7 ч., след литургията, в двора на манастира ще бъде отслужен водосвет за здраве, след което ще се извърши лития за храмовия празник.

6. В 12,00 ч. ще бъде осветен корбанът, който по традиция манастирското братство дарява на всички християни споделили празника.

7. В 18,00 ч. ще се отслужи Велика вечерня.

 

Храмът и манастирът ще бъдат непрекъснато отворени от 14.08. сутринта до 15.08. вечерта, докато има посетители.

От манастирското братство са се постарали да осигурят постоянен медицински екип, минерална вода, дарена от „Бачково” АД, денонощна противопожарна и полицейска охрана за гарантиране сигурността и спазване на обществения ред.

Манастирското братство приканва всички миряни стриктно да спазват разпоредбите на служителите на реда, за да протече празникът по християнски – мирно, спокойно и благочестиво.

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »