ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Семинарът на тема „Социално-милосърдната дейност на Църквата“

27 юни 2014 16:19, Българска Патриаршия
Семинарът "Социално-милосърдната дейност на Църквата"

На 24.06.2014 г. в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” беше проведен семинар на тема „Социално-милосърдната дейност на Църквата“. Семинарът е част от двустранния проект „Развитие чрез социално включване“ на Фондация за регионално развитие (България) и Асоциация „Василиада“ към Митрополията на Олтения (със седалище в Крайова, Румъния) и в него участваха български и румънски представители.

Семинарът беше открит от ставр. ик. Ангел Ангелов – протосингел на Софийска св. митрополия. След това резултатите от проекта бяха представени от Диана Тюркеджиева – ръководител на проекта, част от дейностите на който е и този семинар.

Последва представяне на възможностите за финансиране на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. от г-жа Росица Янкова – заместник-министър на труда и социалната политика (към момента – в правителството в оставка) и представител на дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти”. Темата провокира оживена дискусия сред участниците в семинара, някои от които вече бяха участвали в европейски проекти за възстановяване на храмове. Интересът към темата подтикна г-жа Янкова да прикани представителите на БПЦ да се свържат с нея, за да опишат нуждите си относно новата европейска програма, за да може тя да бъде съобразена с тях.

Семинарът продължи с представянето на основни аспекти от социално-милосърдната роля на Румънската православна църква от свещ. Адриан Станулика – председател на Асоциация „Василиада”, както и на опита и добрите практики на Асоциацията от г-н Сорин Бобок. Бяха показани резултатите от редица европейски социални проекти, благодарение на които са изградени центрове за хора в неравностойно положение, за деца със социални проблеми, спешен център за бездомни и др. в редица селища в област Олтения.

Сутрешната сесия завърши с прожекция на филма „Блажени милостивите (Мат. 5:7)”, в който по впечатляващ начин бяха представени български и румънски църковни социално-милосърдни проекти.

В следобедната сесия доц. Костадин Нушев от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” представи социалната роля на Българската православна църква.

Семинарът завърши с посещение на Центъра за семейно консултиране към Столична община в Район „Младост”, водено от г-жа Стела Цакина. Не би било нескромно да се твърди, че семинарът „Социално-милосърдната дейност на Църквата“ по проект „Развитие чрез социално включване” беше изключително ползотворен. От една страна той показа добри социални практики на Българската православна църква и на Румънската православна църква, като по този начин бяха дадени идеи и насоки на немалко духовници и църковни служители, а от друга страна той даде импулс за организирането на среща между заместник-министърката на труда и социалната политика и представители на БПЦ. На тази среща, проведена на 2.07.2014 г., бяха обсъдени възможностите за включване на БПЦ в европейската програма „Развитие на човешките ресурси” (2014 – 2020 г.). Това ни дава основание да се надяваме, че през новия програмен период Църквата ни ще има повече възможности за развиване на социално-милосърдната си дейност.

Текст: Пенка Христова
Снимки: Нина Комарова, Стела Цакина

 

 

Снимки

Семинарът "Социално-милосърдната дейност на Църквата"Семинарът "Социално-милосърдната дейност на Църквата"Семинарът "Социално-милосърдната дейност на Църквата"Семинарът "Социално-милосърдната дейност на Църквата"Семинарът "Социално-милосърдната дейност на Църквата"Семинарът "Социално-милосърдната дейност на Църквата"Семинарът "Социално-милосърдната дейност на Църквата"Семинарът "Социално-милосърдната дейност на Църквата"Семинарът "Социално-милосърдната дейност на Църквата"Семинарът "Социално-милосърдната дейност на Църквата"
« предишна новинаследваща новина »