ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено бе хиротонисан новият Тимочки епископ Иларион

10 август 2014 21:05, Видинска митрополия
Тържествено бе хиротонисан новият Тимочки епископ Иларион

На 9 и 10 август в гр. Зайчар, Сърбия, тържествено бе извършено наречението и хиротонията на новия Тимочки епископ Иларион.

Хиротонията на новия епископ бе предизвикана от избора на досегашния Тимочки епископ Юстин за Жички архипастир, което оваканти Тимочкия епископски престол и с решение на Светия Синод на Сръбската православна църква на него бе избран игуменът на Буковския манастир, архимандрит Иларион.

По покана на Тимочката епархийска църква и с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан на тържествата в Зайчар присъства църковна делегация от Видин, водена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. В състава на делегацията бяха архимандрит Евтимий, свещеноиконом Юлиян, както и иподякони от Софийската духовна семинария.

Епископ Поликарп взе участие в чина на наречението на новия епископ, във всенощното бдение, както и в светата Литургия и хиротонията на епископ Иларион, които бяха оглавени от Негово Светейшество Сръбския патриарх Ириней.

В тържествата взеха участие много архиереи от Сръбската православна църква, гости от Гърция, Македония, както и представители на държавни и местни институции, и безбройно множество народ, дошли да посрещнат своя патриарх и да засвидетелстват уважението и любовта си към бившия епископ Юстин, както и да посрещнат и обдарят с доверие новия епископ Тимочки Иларион.

Епископ Поликарп с особена радост изрази пред Сръбския патриарх Ириней и досточтимите архиереи благопожеланията на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан и задоволството му от новия избор в лицето на достойния отец Иларион и засвидетелствайки радостта на Видинската епархийска църква, изрази желание за по-тесни братски отношения и връзки, които да бъдат за благото на Христовата Църква и двата съседни братски народа. Епископ Поликарп поздрави от името на Видинския митрополит новохиротонисания и въдворен Тимочки епископ Иларион и му пожела Бог по Своята велика милост да го осенява, благословя и подпомага в нелекото му служение, както и да счита себе си и духовенството от епархията за винаги поканени в дворите на Видинска епархия.

На видинската църковна делегация бе засвидетелствано огромно уважение и оказана велика чест, което обнадеждава и окуражава за братско единение, християнски мир, надежда и любов в името на Господ Иисус Христос, Който желае всички да сме едно в Негово име. По време на официалния обяд патриарх Ириней, говорейки за християнското единство, именно на това наблегна, че ние всички, от всички страни и народи, сме едно в името на Христа и не бива да се делим, а напротив, да работим за мира, просперитета и единството на християните, изпълнявайки и живеейки с думите на Евангелието.

Тържествата по хиротонията и интронизацията на новия Тимочки епископ Иларион бяха едно голямо тържество, тържество за целия християнски свят, който се сдоби с още един правоправещ епископ, молитвеник и пазител на свещените догмати, канони и вяра.

На новия Тимочки епископ Иларион пожелаваме още веднъж много здраве, радост, сили и дълги години в мъдрост, святост и чистота да ръководи повереното му стадо за слава на Бога и Неговото име! Амин.

На многая и благая лета, Преосвещени Владико!

Достоен! Аксиос!

~~~

За повече снимки посетете http://on.fb.me/1sL0jxk и http://on.fb.me/1ykcXmt

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »