ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов дякон бе ръкоположен в София

10 август 2014 21:43, Софийска митрополия
Дяконско ръкоположение

В неделния ден, 10 август, Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, възглави празничната Литургия в столичния храм "Св. Параскева", на ул. "Раковски". Заедно с епископа съслужиха ик. Кирил Дидов, духовен надзорник на Софийска епархия, председателят на храма протойерей Йоан Чикалов, свещеник Стилиян Табаков, свещеник Петър Василев, свещеник Георги и двамата дякони - Васил Танев и Иван Тодоров.

По време на богослужбата за дякон на Българската църква бе ръкоположен иподякон Моно Петров Змейков, като му бе дадено името Симеон.

Новият дякон е роден през 1983 г. във врачанското село Зверино. Основно образование завършва в родното си село, след което продължава обучението си в редовния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" и завършва успешно през 2002 г. Висше образование придобива в УНИБИТ и Богословския факултет на СУ - бакалавърска степен по информационни технологии и магистърска степен, специалност "Бизнес и Международни отношения", след което, през 2013 г., защитава магистратура и в Богословския факултет. През годините след средното си образование той работи непрестанно като клиросен певец в софийски храмове.

Преди да възложи ръце върху него, владиката се обърна към новия дякон, като го настави да мисли за това към Кого и как пристъпва към жертвеника, да бъде внимателен, за да получи Божията благодат и да стане истински Христов служител: "Служението, което започваш сега, продължава цял живот. Това не е професия или само работа, а пристъпваш към Господа Иисуса Христа, за да станеш Негов служител, от сега и до края на своите дни. Обясними са вълнението и страхът Божий, които имаш в този момент… Аз ти пожелавам и молитствам пред Бога това чувство и този трепет да съхраниш в себе си, в своето сърце, да го пазиш и да го имаш винаги, когато пристъпваш в светия олтар и пред св. Престол, за да служиш на Господа Иисуса Христа. Нека твоята ревност по Бога, която имаше досега като четец и певец, да я имаш винаги и да я разпалваш и занапред като свещенослужител на Българската църква!“

В края на Литургията към присъстващите християни с пастирско слово върху евангелския текст, който говори за това, че ап. Петър призован от Господа, тръгнал по водите, но се усъмнил и започнал да потъва, се обърна епископ Григорий.

В него той каза: “Днешното св. Евангелие ни говори за това, че първо трябва да имаме послушание към светата Църква, към Господа Иисуса Христа и безропотно да приемаме всичко онова, което Той ни възлага и да го изпълняваме. Това са направили апостолите, които, уморени от трудовете през деня, са послушали Господа и са се качили в лодката с Него… Трябва да се уповаваме на Господа. Той винаги ни казва: "Аз съм с вас! Не бойте се!" Св. ап. Петър с дръзновение тръгнал да върви по водата, но се усъмнил, оскъдяла вярата му и тозчас почнал да потъва. “Маловерецо, защо се усъмни?“- били думите на Господа. С тези думи Христос ни призовава да не бъдем маловерци, да не се усъмняваме никога в Божията помощ и където и да сме, каквото и да вършим, да имаме упование в Бога и Той никога не ще ни изостави. Той ще ни запази от природните стихии, несгодите и трудностите, и от всяко изкушение... Господ Иисус Христос не ни е обещал рай на земята, а ни каза: „В света скърби ще имате“… И ни увери, че с Неговата благодатна помощ, с Неговата десница, протегната към всеки, който Го е призовал, Той ще ни подкрепя и спасява“.

След гръмко многолетствие празничното богослужение завърши, а епископ Григорий преподаде на народа архипастирския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и пожела на новоръкоположения дякон ревностно да служи на Църквата и от „душа и сърце“ да служи пред Божия престол, като така ще има винаги Божията подкрепа.

 

 

 

 

 

 

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Архиерейска литургия в храм "Св. Параскева"Архиерейска литургия в храм "Св. Параскева"Архиерейска литургия в храм "Св. Параскева"Архиерейска литургия в храм "Св. Параскева"Четене из св. АпостолИзнасяне на св. ЕвангелиеЧетене на св. ЕвангелиеАрхиерейска литургия в храм "Св. Параскева"Архиерейска литургия в храм "Св. Параскева"Архиерейска литургия в храм "Св. Параскева"Архиерейска литургия в храм "Св. Параскева"Пред иконата "Добрият пастир"Архиерейска литургия в храм "Св. Параскева"Архиерейска литургия в храм "Св. Параскева"Архиерейска литургия в храм "Св. Параскева"Архиерейска литургия в храм "Св. Параскева"Архиерейска литургия в храм "Св. Параскева"Архиерейска литургия в храм "Св. Параскева"Дяконско ръкоположениеДяконско ръкоположение Дяконско ръкоположение Дяконско ръкоположение Дяконско ръкоположение Дяконско ръкоположение Дяконско ръкоположение Дяконско ръкоположение ПричастнициАрхиерейска литургия в храм "Св. Параскева"Браницки епископ ГригорийТримата дякони в края на службатаАрхиерейска литургия в храм "Св. Параскева"Архиерейска литургия в храм "Св. Параскева" Браницки епископ ГригорийАрхиерейска литургия в храм "Св. Параскева" Архиерейска литургия в храм "Св. Параскева"В храма
« предишна новинаследваща новина »