ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Преображение Господне в Басарбовската св. обител

07 август 2014 22:18, Русенска митрополия
Преображение Господне в Басарбовската св. обител

На 5 август вечерта в Басарбовската св. обител бяха отслужени Девети час и празнична вечерня с петохлебие за Преображение Господне, оглавени от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум. Храмът беше изпълнен с многобройни поклонници от град Русе и съседните села. Присъства и цялото братство на манастира. Гост на обителта беше Негово Високопреподобие архимандрит Калист – протосингел на Сливенска св. митрополия.

След службите архиереят произнесе проповед. В нея той каза: ”Надявам се, че с тази моя първа служба в светата обител ще бъде създадена една добра традиция - винаги, когато съм тук, в Русе, и не съм служебно ангажиран на друго място, ще се постарая, ако не всяка седмица, то поне през седмица, оттук насетне да идвам и независимо от деня от седмицата, с отец Антоний – игумен на св. обител, с братството и онези отци и братя, които Бог по Своето усмотрение и съгласно решение на Епархийския съвет е изпратил на онези места, които се нуждаят от особена грижа, от особено внимание, но които са и братя на св. обител, заедно да отслужваме св. Литургия редовно. /.../

Надявам се и вярвам, че всички, които бяха игумени, в свое време са се постарали всеки един от тях да придаде и привнесе нещо ново, да облагороди светата обител, да се погрижи за числения състав на монашеското братство, за благоустрояването на светата обител. /.../ Благодаря на отец Емилиан, който като игумен на светата обител положи немалко усилия за построяването на братския корпус. Надявам се, че с общи усилия новият игумен, който ще бъде въдворен утре на св. Литургия, с помощта на всички братя заедно ще продължават да залягат за благоустрояването и благоукрасяването на църквата и светата обител”.

На 6 август 2014 г., Преображение Господне, празничното последование започна с утренята. На определеното от устава място – на катавасиите, Негово Високопреосвещенство влезе в храма. Изпя се „Владику и священоначалника”, при което той благослови братята и поклонниците на манастира. След това архиереят отслужи света Божествената литургия. След Малкия вход той отличи с архимандритско достойнство и въдвори новия игумен на светата обител - йеромонах Антоний. В службата участие взеха още досегашният игумен на св. обител архимандрит Емилиан, прот. Йоан Иванов – представител на БПЦ в Букурещ, и свещ. Димитър Димитров – енорийски свещеник в гр. Сливо поле, Русенско. В храма молитвено присъстваха и други свещеници от епархията. Някои от тях взеха участие в пеенето на клира, заедно със служителите на св. Русенска митрополия Станимир Велчев и Милен Бакалов.

След Литургията митрополит Наум произнесе проповед за празника. Накрая той сподели: “В днешния ден ми е много приятно да бъда сред вас в светата обител, посветена на преподобния Димитрий Басарбовски, тук пред иконата с неговите свети мощи“, след което пожела успех на новия игумен архимандрит Антоний в отговорното му служение и обеща пълната си подкрепа, както и подкрепата на светата митрополия за довършването на новия храм и превръщането на обителта в духовен и просветен център.

На двора на манастира бе извършен водосвет и поръсени всички присъстващи.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Преображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обителПреображение Господне в Басарбовската св. обител
« предишна новинаследваща новина »