ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Варненска седянка - 15 август - Успение Богородично и празник на Варна

14 август 2014 12:07, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Варненска седянка - 15 август - Успение Богородично и празник на Варна

„Седянката е тържество за всеки българин, стар и млад. Всеки отива да се научи или да научи другите, да се весели, да пее, да играе и да поприказва с другарки и приятелки. Момците и момите слушат разказите на старите и тия разкази им служат като закон – пътеводител в живота. Старите разказват това, което знаят по народното предание, което са им разказвали техните деди и което са пазили свято без изменение в своята памет… На седенките излизат на показ всички вярвания, тук е цялата българска литература, тук е школата, в която се възпитава младото поколение.”

Л. Каравелов

 

На 15 август - Успение Богородично - в Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил” ще отбележим празника Успение Богородично по един традиционен за българската култура начин на забавление – СЕДЯНКАТА. За съжаление този вид събирания и веселби не са достигнали до нас, изчезвайки напълно в средата на миналия век. Сега можем да ги видим единствено на сцената, където определен ансамбъл пресъздава живота на нашите предци, прекроен през призмата на актьорското майсторство и хореографията.

На 15 август на площада пред храм „Св. Николай Чудотворец” ще „свалим” Седянката от сцената, за да я изживеем истински, всички заедно, така както е било.

Събитието ще започне в 17 ч. с вечерна молитвена служба и ще продължи на “мегдана“ пред църквата с народна музика и хора от фолклорните състави на село Тополи и танцова школа „Колеви”, в които ще могат да участват всички желаещи.

Седянката ще бъде открита със слово на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

После ще месим хляб с Надежда Савова, основателката на веригата "Хлебни къщи" в България. Тя ще покаже символиката в съставките, омесването и печенето на хляба, като и народните и църковните обичаи, свързани с традицията на домашния, ръчно приготвен хляб.

Следващият акцент в "Седянката" ще бъдат лекциите на философа Иван Христов и на Климент Христов от СУ „Св. Климент Охридски”.

Иван Христов ще говори за последното философско и религиозно движение в Православието през 14 век – антилатинските спорове и за тяхното значение като елемент от българската идентичност до днес. Диалогът със западната култура е бил винаги част от българския живот и политика, без да води до сляпо копиране и обезличаване. Традиционните области на вярата, обичаите и фолклора, които представляват основната част от културата на един народ, са винаги свързани със същите области на другите народи и съществуват в диалог с тях.

Климент Христов ще покаже как православните християни възприемат св. Богородица и колко много тя присъства в ежедневния живот на всеки вярващ човек - като пример, застъпница и помощница.

Седянката ще завърши със среща с част от доброволците, които се включиха в разчистването на квартал "Аспарухово" след наводненията. Хора от църквата и от Българския червен кръст ще разкажат за своята среща с другите, с бедствието и как се чувстваха, докато им помагаха и си помагаха да се справят с неговите последствия.

Текст: Борислав Аврамов


 

 

« предишна новинаследваща новина »