ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеска литургия за Успение Богородично в Троянския манастир

14 август 2014 15:58, Българска Патриаршия
 Съборният манастирски храм в Троянския манастир

На 15 август Църквата отбелязва Успението на Божията Майка.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави празничната св. Литургия по повод храмовия празник в Троянския манастир "Успение Богородично".

На 14 август, в навечерието на празника, от 18,00 ч. ще бъде отслужено вечерно богослужение, по време на което ще бъде изпълнено последованието "Опело Богородично".

В празничния ден - 15 август - богослужението в съборния манастирски храм ще започне в 6,00 ч. с празнична полунощница. По време на утринното богослужение ще бъде изнесена Богородичната плащаница и с нея ще бъде извършена традиционната лития.

В 9,00 ч. празничната литургия ще възглави Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, с когото ще съслужат архиереи на БПЦ. По време на литургията ще бъде произнесена молитва за избавление на българския народ от беди и злощастия.

След богослужбата в храма чудотворната икона "Пресвета Богородица - Троеручица" ще бъде свалена от проскинитария и поставена в специална носилка, за да бъде извършено литийно шествие към могилата с параклиса, където е станало първото чудо прославило светата икона и където ще бъде извършен водосвет.

Гост на празненствата в Троянския манастир ще бъде министър- председателят проф. Георги Близнашки.

Весела Игнатова

 

 

Снимки

 Съборният манастирски храм в Троянския манастир
« предишна новинаследваща новина »