ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Първа копка и полагане на основен камък за пет храма в Кюстендилска духовна околия

14 август 2014 14:38, Софийска митрополия
 Освещаване на основен камък в с. Долна Гращица

На 12 август 2014 г., с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, отслужи поредното вечерно богослужение във възхвала на Божията майка в храм „Успение Богородично” в гр. Кюстендил.

Преди това бе извършена първа копка и полагане на основен камък за пет параклиса в Кюстендилско. Софийският викарий положи началото на: храм „Преп. Параскева – Петка“ в с. Долна Гращица; храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ в с. Жабокрът; храм „Св. ап. Петър и Павел“ в с. Гирчевци; храм „Света Троица“ в планината над с. Неделкова Гращица; храм „Преображение Господне“ в с. Жиленци.

Навсякъде Негово Преосвещенство бе придружаван от софийския протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов, духовния надзорник на Софийска епархия ик. Кирил Дидов, архиерейския наместник за околията прот. Генади Генадиев, дякон Васил Танев, секретаря на митрополията Андрей Касабов, както и група певци и иподякони. Те бяха посрещани от кметове, предстоятели, богомолен народ.

„Няма по-радостно събитие от това, да се започне градежът на нов храм. Храм, в който ще се възнасят молитви към Господа Иисуса Христа, храм, в който ще се почитат Майката Божия и всички светии. Храм, в който човеците ще могат винаги да излеят душата си пред Господа, да се помолят, да изпросят от Господа всичко, което е нужно за тяхното душевно спасение и всички техни телесни нужди, да получават Божията благодат, чрез светите Тайнства, които ще се извършват… и така всички да бъдат едно Тяло Христово“, казваше епископ Григорий при извършването на чинопоследованията по освещаване и полагане на основния камък, като не пропускаше да добави и надеждата в скоро време да се състои и освещаване на готовите параклиси.

В днешно време строителството на храмове е трудно, но „всичко, което започва с Божията благословия, с Божията благодат и подкрепа се довежда до добър край“, както подчерта Негово Преосвещенство.

Тежката, но благодатна поредица от освещения в горещия летен ден завърши с чинопоследованието на Молебния канон в катедралния храм на град Кюстендил, където всички бяха посрещнати от ставр. ик. Венцислав Шияков, храмовото духовенство и кмета на града – г-н Паун Паунов. В последованието взеха участие и много други свещеници, от София и от други кюстендилски храмове. Целият молебен канон бе изпълнен на съвременен български език, по невмена нотация, подготвена от ик. Кирил Дидов.

В края на богослужбата викарият поздрави енорията с настъпващия храмов празник и им преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

"Да отправим своите молитви, да съединим своите молитви в една съборна обща молитва към Майката Божия и с едни уста и едно сърце да зовем към нея – Пресвета Богородице, спаси ни!" - благопожела още епископът и даде лично благословение на присъстващите.

 

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

 Освещаване на основен камък в с. Долна Гращица Освещаване на основен камък в с. Долна Гращица Освещаване на основен камък в с. Жабокрът Освещаване на основен камък в с. Жабокрът Освещаване на основен камък в с. Жабокрът Освещаване на основен камък в с. Гирчевци Освещаване на основен камък в с. Гирчевци Освещаване на основен камък в с. Гирчевци Освещаване на основен камък при с. Неделкова Гращица Освещаване на основен камък при с. Неделкова Гращица Освещаване на основен камък при с. Неделкова Гращица Освещаване на основен камък в с. Жиленци Освещаване на основен камък в с. Жиленци Освещаване на основен камък в с. Жиленци Храм "Успение на Пресвета Богородица" в гр. Кюстендил Храм "Успение на Пресвета Богородица" в гр. КюстендилХрам "Успение на Пресвета Богородица" в гр. КюстендилХрам "Успение на Пресвета Богородица" в гр. КюстендилХрам "Успение на Пресвета Богородица" в гр. Кюстендил
« предишна новинаследваща новина »