ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнично богослужение в Бачковския манастир на Успение Богородично – патронния празник на манастира

15 август 2014 08:11, Бачковска света обител
Игуменът на манастира архим.Симон чете псалтира в началото на вечернята

Тази година отбелязването на Успението на Пресвета Богородица, на което е посветена Бачковската св. обител, бе проведено по особено тържествен начин. Възобновено бе всенощното бдение на празника.

Богослужението продължи от 18 ч. на 14 август до 6 ч. на 15. Започвайки с вечернята, последвана от повечерие, Велика вечерня с канона на св. Богородица, петохлебие, Опело, тържествена лития с иконите на празника и копие на чудотворната Бачковска Богородица и молитва за здраве, застъпничество и опазване от всякакви беди и бедствия на българския народ пред манастира. След това бяха отслужени света Литургия и водосвет.

Литията бе в съпровод на гвардейски взвод и войници от артилерийското поделение в Асеновград, със запалени факли в ръце.

Храмът и манастирът бяха огласявани от вдъхновеното пеене на хор „Роман Сладкопевец” и специално дошли за празника певци, разделени на двата клироса, те неуморно радваха слуха и душите.

През цялото време на бдението и службите преданите на св. Богородица вярващи останаха съпричастни на празника, многократно прегъваха колене в преклонение пред небесната наша Майка, но не допуснаха сънят да ги надвие.

За онези, които не можаха да участват в богослужебния ред, манастирската управа е осигурила видеостена, на която в деня на празника, 15.08, ще тече видеозапис на всенощната служба и така с помощта на технологиите да се почувстват съпричастни и приемат частица от духа на посвещение и вяра.

 

 

Снимки

Великата вечерняМолитвословиеПокайният канон пред чудотворната икона на св.БогородицаНа колене пред небесната наша МайкаМалката лития с празничната икона на Успение БогородичноПетохлебиетоГолямата литияПрез двора на манастираПред манастираМолебен за здраве и закрила към светата МайкаГвардейци и войнициНачало на ЛитургиятаВодосвет
« предишна новинаследваща новина »